Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Berichtenservice Siilo bereikt 10.000 gebruikers

De beveiligde berichtenservice voor de zorgsector Siilo heeft deze week 10.000 gebruikers gehaald. In Nederland hebben zich inmiddels vijf zorgorganisaties aangesloten bij het zorgplatform, waaronder de wetenschappelijke vereniging voor plastisch chirurgie NVPC.
siilo400.jpg

De zorginstellingen die via het Siilo platform beveiligd berichten versturen zijn naast de NVPC het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz), het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) en Equipe Zorgbedrijven.

Gebruikers
Hinne Rakhorst, voorzitter NVPC, zegt: ‘Voor de plastisch chirurg is het ondenkbaar om zonder foto’s van trauma’s, huidtumoren of wonden te werken. Daarom is een veilig systeem zo belangrijk voor ons en hebben we Siilo als veilig en verantwoord platform voorgesteld aan onze leden.’ Mark Friebel, KNO-arts uit het ASz: ‘Siilo is voor de zorg al veel meer dan een beveiligd alternatief voor WhatsApp. Alle artsen en paramedici kunnen hiermee zorg breed elkaar direct vinden en met elkaar communiceren zonder contactgegevens. Dit ondersteunt niet alleen onze interne beveiligde communicatie maar ook ons streven om de transmurale zorg in onze regio te faciliteren.’

WhatsApp
De toename van het aantal gebruikers illustreert volgens Arvind Rao van Siilo dat in Nederland WhatsApp in rap tempo wordt verlaten als platform om zorgberichten te versturen. ‘Ondanks de versleuteling van het berichtenverkeer is WhatsApp niet geschikt  voor de zorg. Data op de telefoon is niet versleuteld en niet afgeschermd met een pincode. Bij alle gebruikers komen de ontvangen foto’s standaard terecht in hun persoonlijke folder, welke veelal synchroniseert met cloud-diensten van onbevoegde derde partijen. Tenslotte ontbreekt bij WhatsApp, net als ook bij veel algemeen beveiligde consumenten messengers zoals Signal en Threema, de wettelijk verplichte bewerkersovereenkomst, waardoor zorgprofessionals de wet overtreden indien zij patiëntgegevens erover versturen. We komen met Siilo dicht in de buurt van één landelijk standaard platform als alternatief van WhatsApp. Hier kunnen alle zorgprofessional elkaar direct bereiken en samenwerken in een beveiligde omgeving.’

Dossier Apps
Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger. Apps zijn er voor alle platformen: Android, Windows en iOS. Toch werken zorgverleners opvallend vaker met de iPhone of iPad in hun werk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.