Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anna van Poucke: ‘Ziekenhuis is de V&D van de toekomst’

‘Ziekenhuizen dreigen de V&D van de toekomst te worden.’ Dat zei Anna van Poucke, partner bij KPMG Plexus, vandaag op de eerste dag van de Zorg & ICT beurs in Utrecht. ‘De zorg verplaatst zich naar huis. Thuis is de nieuwe zorghub, niet het ziekenhuis.’
Anna-van-Pouckevierkant.jpg

In haar presentatie over de toekomst van het zorglandschap schetst Van Poucke de drie drijvende krachten achter de veranderingen. Ten eerste verandert de samenstelling van de hele maatschappij, vooral door de vergrijzing. Ten tweede zijn er sociaal-culturele veranderingen waardoor burgers mondiger worden en de regierol naar zich toe trekken. En ten slotte gaat de technische ontwikkeling razendsnel. ‘De arts is in de toekomst veel meer een soort gezondheidscoach, die bij wijze van spreken niet meer alleen zorgt voor je gebroken been. Hij schakelt bijvoorbeeld ook je netwerk in om ervoor te zorgen dat je thuis voldoende ondersteund wordt. Dit alles kan natuurlijk op technisch gebied zeer makkelijk omdat sensoren en dataopslag steeds goedkoper en beter worden. Je ziet dat het nu zo hard gaat dat consumentenpartijen zoals Philips, Microsoft en Apple zich hier vol op richten. Als je als ziekenhuis geen goede research and development-afdeling hebt, zou je de aansluiting bij al deze nieuwe data-analytics kunnen missen.’

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
Lees meer>>

Toekomst
Van Poucke ziet een toekomst waarbij veel meer regionaal gedacht en gehandeld wordt. ‘We hebben een pilot in Zeeland gedraaid waaruit naar voren kwam dat mensen het niet erg vinden dat het ziekenhuis wat verder weg is, mits er goede anderhalvelijns centra in de wijk aanwezig zijn en de communicatie met het ziekenhuis heel goed is. In New Yoirk hebben we geëxperimenteerd met welzijn in de wijken. Ook daar blijkt dat je enorme preventiewinst kunt halen als je zorg laagdrempelig in de wijk organiseert en dat de zorgmarkt steeds meer een consumentenmarkt wordt. En de rol van de arts wordt meer een combinatie van levensconsulent en technicus.’ De Zorg & ICT beurs is nog te bezoeken tot en met 7 april.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.