Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kamer niet ingelicht over breder delen zorgdata

Sinds 1 januari blijken medische data van Nederlanders intensiever te worden gekoppeld en geanalyseerd. Minister Edith Schippers (VWS) heeft in september toestemming gegeven voor het breder delen van deze data. Ze heeft daartoe een overeenkomst gesloten met vijf partijen: Zorgverzekeraars Nederland, Vektis, NZa, IGZ en Zorginstituut Nederland. De Tweede Kamer is hierover niet ingelicht, zo schrijft De Volkskrant vandaag.
Fotolia

Een bezorgde arts heeft melding gemaakt bij De Volkskrant over de afspraken over het delen van data in De Volkskrant. Hij maakt zich zorgen over de reikwijdte van de overeenkomst, zoals de ondermijning van het beroepsgeheim van artsen en het gebruik van medische data door commerciële partijen. Ook noemt hij als gevaar risicoprofilering die mogelijk stigmatiserend kan uitpakken voor bepaalde bevolkingsgroepen. Experts die de overeenkomst bekeken, delen zijn kritiek. Ze hebben grote twijfels over de rechtmatigheid ervan.

Declaratiedata
Het gaat over verschillende soorten data – zoals declaratiedata. Dat zijn de gegevens over diagnosegroepen (bijvoorbeeld psychische stoornissen) en de gebruikte medicatie (bijvoorbeeld antidepressiva). Zorgverzekeraars beschikken over deze gegevens van al hun klanten om de financiële afhandeling te doen. Voorheen gaven ze die data aan één partij (Vektis) voor onderzoek, bijvoorbeeld naar de effectiviteit van behandelingen.

Risicovol
Ook geven ziekenhuizen en geestelijke gezondheidsinstellingen een uitgebreide set met zorg- en behandeldata over patiënten aan de Zorgautoriteit (NZa). De Autoriteit Persoonsgegevens noemde dit eerder al een ‘zeer risicovolle database’ vanwege de gevoelige informatie over patiënten.

Gevolgen
In september heeft minister Schippers toestemming gegevens deze twee datasets samen te brengen en breder te verspreiden via een ‘informatiemakelaar’. Ook zorgverzekeraars kunnen deze data opvragen. Dit gebeurt zonder de specifieke toestemming van patiënten. Jos Dute, bijzonder hoogleraar gezondheidsrecht in Nijmegen, is bezorgd over de gevolgen van dat besluit. Dute: ‘De patiënt heeft geen keus. Het zijn declaratiegegevens, en die gaan nu gebruikt worden voor een ander doel dan de financiële afhandeling van de behandeling.’

1 REACTIE

  1. Eerlijk gezegd had ik van Zorgvisie een meer inhoudelijk artikel verwacht. Dit is simpelweg het overnemen van het eenzijdige "nieuws" van de Volkskrant.
    De Volkskrant journalist focust eenzijdig op vermeend privacygevaar, terwijl het gaat om partijen die de wettelijk! plicht hebben zorg te dragen voor de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. Om dat op een goede manier te doen, hebben zij ook het recht om bepaalde gegevens daarvoor te gebruiken. Dat zij hun bedrijfsvoering willen stroomlijnen door een gezamelijke Informatiemakelaar in te richten is niet meer dan begrijpelijk.
    Wat niet is kan komen: ik verwacht dat Zorgvisie wel snel zal komen met een gedegen analyse onderbouwd met feiten.
    Nico de Mol, huisarts n.p.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.