Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Jouw Omgeving enige Nederlandse finalist eHealth competitie

Het bedrijf Jouw Omgeving is vorige week derde geworden tijdens de Europese eHealth competitie op de eHealth week in Amsterdam. Het cliëntenportaal voor onder andere ggz is uit 112 Europese inzendingen gekozen. Ontwikkelaar Birk Frankvoort: ‘Blended care bieden is heel wat anders dan een website maken of een app bouwen.’
uitreiking400.jpg
Foto: Ard Jongsma / HIMSS

Jouw Omgeving werd door de jury tijdens de eHealth competitie geroemd als ‘het mooiste en meest geëngageerde e-healthplatform voor psychiatrische patiënten van alle leeftijden.’ Jouw Omgeving stond als finalist in de categorie ‘Champions’, bedrijven die de start-upfase voorbij zijn en met serieuze opschaling bezig zijn. De jury heeft hierbij gelet op de mate van innovatie van de oplossing, implementatie bij eindgebruikers en impact op korte termijn en meerdere vlakken.

Geen eHealth
‘Het was een heel breed veld van deelnemers, met zowel producenten van medical devices als partijen voor big data’, zegt Birk Frankvoort. Het bedrijf levert online omgevingen bij inmiddels meer dan 15 zorginstellingen. ‘We noemen het zelf geen eHealth maar blended care. Dat wij goed scoren komt vooral doordat wij de doelgroep heel goed leren kennen. Vaak zijn het IT-gedreven bedrijven die digitale oplossingen ontwikkelen voor instellingen, zonder heel veel kennis van de doelgroep en eindgebruikers te hebben. Je ziet dan vaak dat de applicatie helemaal niet aansluit bij de belevingswereld van de cliënten. Van dergelijke applicaties wordt in de praktijk nauwelijks gebruikgemaakt. Wij werken bijvoorbeeld met jongeren met een lichtverstandelijke beperking, een heel lastige doelgroep. Maar omdat we enorm veel feedback verzamelen van deze jongeren tijdens het ontwikkelen, krijgen we het wél voor elkaar dat na de lancering 85 procent van deze gebruikers iedere week inlogt in Jouw Omgeving.’

Contact
De jongeren kunnen via Jouw Omgeving contact houden met het thuisfront als ze in een instelling zitten of juist met hulpverleners als ze thuis bij hun ouders zijn. ‘En dan gaat het ook om het delen van video’s en plaatjes. Bovendien kunnen ze ook docenten, vrienden, opa’s en oma’s toevoegen. Iedereen blijft via de omgeving betrokken bij de cliënt en deelt belangrijke informatie met elkaar. Jouw Omgeving is de centrale hub voor de zorgverlening dan wel thuis of in een instelling. Uiteraard is de informatie beveiligd en kan men zelf bepalen wie wat te zien krijgt.’

Samenwerking
Frankvoort legt de succesfactor ook bij de samenwerking met de zorginstellingen die voor Jouw Omgeving hebben gekozen. ‘Als je voor Jouw Omgeving kiest, dan ga je voor een échte blended-care-oplossing. Het is geen website naast of bovenop de bestaande behandeling. Instellingen die met ons in zee gaan hebben het lef om écht die digitale kant op gaan. Het is een forse investering maar een die zich zeer snel terugverdient.’ Jouw Omgeving is momenteel bezig met het ontwikkelen van een omgeving voor autistische jongeren en onderzoekt internationale uitbreiding.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • Jaap Roorda (eHealth bij NHG)

    Niet alleen jongere cliënten zijn enthousiast en laten minder dropout zien bij het gebruik van JouwOmgeving, volgens mij ook de behandelaren bij de Jeugdzorg-instellingen. Kwestie van tijd m.i. totdat dit gemeengoed is en we de letter 'e' weg kunnen laten voor 'health' of 'care'.

Of registreer u om te kunnen reageren.