Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Nederland tweede in Future Health index Philips

Philips presenteert vandaag tijdens de eHealth week de eerste editie van een grootschalige onderzoek in 13 landen over de toepassing van ‘connected care’. In deze Future Health Index meet het technologieconcern onder 2.600 zorgprofessionals en 25.000 patiënten wereldwijd wat de perceptie is op de toegankelijkheid en integratie van ‘connected’ zorg en eHealth.
eHealthWeek_Morning_0002_1500px400.jpg

In de Future Health Index scoort Nederland hoog met een tweede plaats van de 13 onderzochte landen. De score is gebaseerd op een bovengemiddelde waardering van de waargenomen toegankelijkheid en integratie van onze zorg. Jan Kimpen, Chief Medical Officer van Philips: ‘Dat betekent dat Nederlandse burgers en zorgprofessionals heel positief zijn over de toegang tot e-health oplossingen en geïntegreerde systemen. Echter, het gaat hier om de perceptie. De daadwerkelijke implementatie van oplossingen die inzicht geven in patiëntgegevens of die de mogelijkheid bieden om je eigen gezondheid te meten en te delen, ontbreekt vaak nog. Zo geeft slechts een derde van de ondervraagde Nederlanders aan ooit daadwerkelijk ‘real time’ data te hebben gewisseld met een zorgprofessional. De ondervraagden denken dat bureaucratie de reden is voor de trage implementatie. Er spelen hier echter veel meer factoren mee.’

Congres BeSturen op digitale innovatie in de Zorg Wat gebeurt er na de eHealth Week 2016? In het congres ‘BeSturen op digitale innovatie in de Zorg’ ligt de nadruk op besturen. Wat moet ú doen om digitale innovaties van de grond te krijgen binnen uw organisatie? Met als sprekers onder meer Leon van Halder, bestuursvoorzitter Radboud UMC, en Eric Peterson CEO van Duke Clinical Research Institute. Lees meer>>

Ontwikkelingslanden
CEO Pieter Nota van Philips Personal Health vervolgt. ‘Uit de Future Health Index blijkt bijvoorbeeld dat in ontwikkelingslanden de implementatie van connected care veel sneller gaat dan in de ontwikkelde landen. Dit heeft te maken met het feit dat hier al jaren met ziekenhuissystemen en epd’s gewerkt wordt en het lastig is om die zomaar te vervangen door systemen die veel beter kunnen aansluiten op allerlei devices. Het is lastig om van deze ‘legacy’ systemen af te stappen. In opkomende landen als Zuid-Afrika hebben ze daar veel minder last van en is de smartphone vaak de enige connectie met het ziekenhuis en gaat de implementatie van connected care daar dus veel sneller dan in andere landen.’

PGD
Philips wil met het jaarlijks terugkerende onderzoek internationaal bij stakeholders het belang van snelle implementatie van e-Health onderstrepen. Zo praat Philips in Nederland bijvoorbeeld met onder andere het ministerie van VWS over het Persoonlijk Gezondheid Dossier. Nota: ‘Een PGD zou wat ons betreft een algemeen goed moeten zijn. En we zien nu ook dat dit door allerlei zorgkoepels wordt gedeeld. Wat dat betreft worden er momenteel erg veel goede stappen gezet op dit gebied.’

Dossier e-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.