Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VNG lanceert app voor Wmo en jeugdzorg

De Berichtenapp van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor iWmo en iJeugd is nu beschikbaar. De applicatie maakt het ook voor kleinere zorgaanbieders en gemeenten zonder softwareoplossing mogelijk om aan te sluiten op het landelijke berichtenverkeer voor de iWmo/iJw.
app400istock.jpg
Foto: IStock

Zorgaanbieders en gemeenten sturen sinds de decentralisaties berichten over Wmo- en Jeugdhulp over en weer. De berichten moeten snel, veilig en gemakkelijk kunnen worden verstuurd. Om partijen daarin te ondersteunen, lieten de VNG en het programma Initiate de Berichtenapp bouwen.

Sociaal domein
De VNG en Initiate willen het fenomeen apps in het sociaal domein verder ontwikkelen. Dit maakt het voor marktpartijen in de toekomst gemakkelijk om een dergelijke applicatie te ontwikkelen ter ondersteuning van het sociaal domein. 

Berichtenstandaard
In de Wmo en Jeugdwet worden de standaarden iWmo en iJw gebruikt om informatie tussen zorgaanbieders en gemeenten uit te wisselen. Het landelijke berichtenverkeer is nog niet door alle partijen geïmplementeerd. Een functionaliteit zoals de Berichtenapp maakt het nu mogelijk dat ook kleine(re) aanbieders en gemeenten zonder software in staat zijn om op het landelijk berichtenverkeer aan te sluiten.

Beschikbaarheid
De VNG lanceert de Berichtenapp als pilot tot 1 januari 2017. Afhankelijk van nut en noodzaak blijft de app ook daarna beschikbaar. De app wordt onderhouden en zal aan alle eisen van het berichtenverkeer Wmo en Jeugdwet voldoen. Zo wordt de Berichtenapp ook gereed gemaakt voor de nieuwe 2.1-versies van iWmo en iJw, die per 1 april 2017 worden geïmplementeerd. Wat de toekomst betreft houdt de vereniging een slag om de arm. ‘We starten de pilot om goed te kijken of de app voldoet aan de behoeften van de gebruikers. Het berichtenverkeer is erg ingewikkeld. De app is zo gebruikersvriendelijk als mogelijk voor dit moment. De komende maanden kijken we kritisch of we nog verbeteringen kunnen aanbrengen.’
De app is beschikbaar via Google Play, de Apple Store en als webapplicatie.

Dossier Apps
Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger. Apps zijn er voor alle platformen: Android, Windows en iOS. Toch werken zorgverleners opvallend vaker met de iPhone of iPad in hun werk

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.