Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ZIVVER bestormt zorgmarkt met veilig communiceren

Veilig mailen, chatten en documenten delen worden steeds belangrijker in de zorg. Zeker sinds het dit jaar verplicht is om datalekken te melden. Uit een rapport van het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC) blijkt dat de nieuwe dienst ZIVVER als beste getest is om privacygevoelige informatie in allerlei vormen veilig te delen.
mailfotolia400.jpg

Iedereen deelt privacygevoelige informatie via mail, Dropbox, WhatsApp en WeTransfer,’ zegt Rick Goud, mede-oprichter van ZIVVER. ‘En waarom? Omdat er geen manier is om veilig én makkelijk privacygevoelige berichten te sturen en bestanden te delen. Want de programma’s die er zijn, bieden nooit een complete oplossing. Het is óf veilig óf gebruiksvriendelijk. Wij betreden nu de zorgmarkt met een dienst die zowel veiligheid als gebruiksgemak biedt. Wij integreren bijvoorbeeld volledig in Outlook zodat mensen helemaal niet anders hoeven te gaan werken, maar bieden ook eigen apps die op elke smartphone, tablet en pc werken en die lijken op de apps die je toch al gebruikt.’

Rapport
ZIVVER is in april 2015 ontstaan. Sinds een paar maanden draaien er zo’n tien pilots bij zorginstellingen; binnenkort start eenzelfde aantal. ‘Vandaag gaan we van pilotfase naar officiële lancering’, zegt Goud. ‘Tegelijkertijd met de publicatie van het RZCC-rapport ‘Veilig mailen in de zorg’ van het RZCC.’

Menselijke fout
Het rapport verschijnt naar aanleiding van de nieuwe verplichting volgens de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) om datalekken waar mogelijk te voorkomen en passende maatregelen te nemen. De onderzoekers vergelijken vier diensten: KPN Secure Mail Premium (E-zorg), HPE SecureMail (Voltage), Sophos SPX: SPX e-mail encryption en ZIVVER. De auteurs stellen dat ZIVVER het best in staat is om de belangrijkste oorzaak van datalekken uit te bannen: de menselijke fout. Dit dankzij relevante meldingen die voorafgaand aan het versturen van privacygevoelige informatie worden getoond. En dat alles natuurlijk zonder de gebruiksvriendelijkheid te beperken. De conclusie luidt: ZIVVER geeft de meest complete bescherming tegen datalekken en is voor uiteenlopende doelgroepen (zorgverleners onderling, externen en de cliënt) het meest gebruiksvriendelijk.’

Laagdrempelig
‘Dit rapport gaat specifiek over maildiensten, maar onze oplossing omvat ook functionaliteiten zoals we die kennen van WhatsApp en WeTransfer’, zegt Goud. ‘Ons model is dat zakelijke gebruikers in de zorg vanaf slechts 1 euro per maand betalen en dat cliënten en patiënten het helemaal gratis kunnen gebruiken. Het is bovendien zo dat je in eerste instantie alleen als verzender ZIVVER nodig hebt en dat de ontvanger niet per se ZIVVER hoeft te hebben om de berichten te kunnen lezen. We hopen natuurlijk dat ook ontvangers onze applicatie gebruiken omdat dit communicatie nog makkelijker maakt. Doel van deze laagdrempeligheid is om snel veel gebruikers te krijgen. Onze ambities zijn wat dat betreft wereldwijd en sectoroverschrijdend.’

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.