Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Teleurstellend weinig patiëntenportalen in ziekenhuizen

Een kwart van de ziekenhuizen biedt patiënten de optie online de eigen gegevens in te zien via een patiëntenportaal. 60 van de 82 ziekenhuizen heeft zo'n portal nog niet, signaleert Nictiz, kenniscentrum op het gebied van e-Health.
portaal.jpg

‘Een kwart is een goed begin, maar er valt nog een flinke slag te slaan’, zegt Johan Krijgsman, onderzoeker bij Nictiz op NOS.nl. Hij denkt dat het een goede zaak is om patiënten meer inzage te geven. ‘Als patiënten hun eigen gegevens inzien, raken ze meer betrokken bij de behandeling en krijgen ze meer regie en verantwoordelijkheid.’

Online mogelijkheden
Nictiz onderzocht hoeveel ziekenhuizen een patiëntportaal hebben
en wat dat patiënten precies aan mogelijkheden biedt. Daarbij is gekeken naar 18 criteria, waaronder de mogelijkheid het eigen medisch dossier in te zien, eigen medische gegevens toe te voegen, online een afspraak te maken en per mail de arts een vraag te stellen over bijvoorbeeld lab-uitslagen.

Kinderschoenen
Ziekenhuizen zijn niet verplicht een patiëntportaal te hebben. Wel zei minister Schippers van VWS in 2014 dat 80 procent van alle chronisch zieken binnen vijf jaar de mogelijkheid moet hebben eigen medische gegevens online in te zien. ‘Mensen gebruiken al jaren het internet om bankgegevens, telefoonrekening en energieverbruik in te zien. De zogenoemde mijn-omgeving in de zorg staat nog in de kinderschoenen’, zegt Nictiz-onderzoeker Krijgsman. Maar ziekenhuizen zijn wel bezig met een inhaalslag. Een paar jaar geleden waren er nauwelijks ziekenhuizen met een patiëntportaal.

Altijd toegang
Leonard Witkamp vindt het aantal patiëntportalen teleurstellend laag. Als bijzonder hoogleraar Telemedicine is hij verbonden aan de afdeling medische informatiekunde van het AMC in Amsterdam. Hij is er groot voorstander van dat patiënten hun gegevens kunnen inzien. ‘Er is de eeuwige discussie van wie die medische data zijn, maar voor mij is dat klip en klaar: die data zijn van de patiënt. Ik vind dat de patiënt altijd online toegang moet kunnen krijgen tot zijn eigen medische gegevens.’

Inzage
Witkamp vindt het niet zozeer interessant of een ziekenhuis een patiëntportaal heeft, maar vooral wat zo’n dienst te bieden heeft. ‘Inzage in eigen laboratoriumgegevens bijvoorbeeld, daar heeft de patiënt echt wat aan.’Dat is mogelijk bij 18 van de 22 ziekenhuizen met een portaal, blijkt uit de gegevens van Nictiz.

Bekijk hoe het patiëntenportaal van Umc Utrecht functioneert:

” frameborder=”0″ allowfullscreen>

Dossier Patiëntportaal
Patiëntportalen zijn websites waar patiënten hun medische gegevens kunnen bekijken, vaak aangevuld met handige functionaliteiten zoals online een afspraak maken, vragen stellen aan een arts of een herhaalrecept aanvragen. In dit dossier staan artikelen waarin ziekenhuizen vertellen over hun portaal, de mogelijkheden en hun toekomstplannen (Bijv. exporteren medisch dossier en koppelen medische devices/wearables)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.