Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Ziekenhuizen moeten taken afstoten’

Het afstoten van taken die niet tot de kerncompetenties behoren, gaat de ziekenhuiszorg de komende jaren ingrijpend veranderen. ‘Je moet ervoor zorgen dat je niet, zoals sommige grote winkelketens, het slachtoffer wordt en te laat begint met afstoten.’ Daarvoor waarschuwt CIO Guido Zonneveld van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het vandaag verschenen Zorgvisie ict magazine.
allarddewitte400.jpg
Foto: fotocredit: Allard de Witte

In een interview met Zorgvisie ict praat Guido Zonneveld over ontwikkelingen als big data, personalized medicine en patient empowerment. Ontwikkelingen die ertoe leiden dat steeds meer activiteiten buiten het ziekenhuis plaatsvinden. Het aftstoten van ziekenhuistaken is daarom volgens Zonneveld, een moeilijke maar cruciale stap. ‘Ik ben bang dat zorginstellingen in de problemen raken als ze niet beter nadenken over de impact van nieuwe digitale ontwikkelingen. En dan gaat het vooral om de uitwisseling van informatie. In het ziekenhuis zal in de nabije toekomst minder te doen zijn. Nu komen de meeste patiënten voor testen en consulten naar het spreekuur, maar steeds vaker zal dat elders of thuis gebeuren. Een ziekenhuisorganisatie moet daarop inspelen en dat doe je niet door grote en dure gebouwen neer te zetten. Al dat vastgoed zou wel eens de spreekwoordelijk molensteen kunnen worden om de nek van zorginstellingen. ‘

CMIO
Om bestuurders te ondersteunen en adviseren in dit proces is de functie van Chief Medical Information Officer (CMIO) belangrijk. Zonneveld: ‘Een arts die zicht heeft op ict en zijn of haar collega’s bij de les houdt, is van onschatbare waarde. Bij ons in het ziekenhuis ervaar ik dat aan den lijve. Het is bijvoorbeeld van groot belang dat de CMIO andere artsen ervan overtuigt dat standaardisatie de norm is, in plaats van allerlei eigen deeloplossingen per afdeling. Maar de CMIO houdt ook de ict-mensen bij de les als ze te veel vanuit de techniek denken en te weinig vanuit de patiënt.'
Lees het hele artikel in Zorgvisie ict.

Dossier Zorginnovatie
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.