Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gert-Jan van Boven: ‘Medische data explodeert’

De explosieve groei van data en informatie in de zorg en hoe daar als arts mee om te gaan, is een van de uitdagingen van het Dutch Hospital Data. Dat vertelt directeur Gert-Jan van Boven in het nieuwe nummer van Zorgvisie ict magazine.
VanBoven-450_fotoAllard-de-Witte400.jpg
Foto: fotocredit: Allard de Witte

Als directeur van Nictiz was hij onder meer verantwoordelijk voor het Landelijk Schakelpunt (LSP) waarmee zorgverleners veilig patiëntgegevens kunnen uitwisselen. Sinds 2013 is hij directeur van Dutch Hospital Data (DHD).

Transparantiekalender
Over de extreme groei van medische data vertelt Van Boven in een interview met Zorgvisie ict magazine: ‘Neem een fenomeen als de Transparantiekalender. Een op zichzelf prijzenswaardige poging om meer helderheid te geven over de prestaties van ziekenhuizen. Maar het resultaat weegt in de praktijk niet op tegen de kosten, omdat het om te veel onbruikbare gegevens gaat. Ziekenhuizen hebben een wettelijke verplichting antwoord te geven op in totaal 1500 vragen. Bijvoorbeeld: Wat is het percentage patiënten die een blaaskankeroperatie ondergaan, die voor een behandeling in een multidisciplinair overleg zijn besproken? Maar ook: is het mogelijk om het licht in de verloskamer te dimmen? Een eindeloze reeks van gegevens waar je in de praktijk weinig mee kunt. Een van de doelen van die Transparantiekalender is de keuze-informatie voor patiënten. Maar wie vindt de weg in 1500 vragen en antwoorden?
Een ander doel is verzekeraars de mogelijkheid te geven in te kopen op basis van kwaliteit. Maar ook verzekeraars komen er niet uit, dus nemen ze vooral de kosten an de zorg als leidraad bij de inkoop. Intussen zijn ziekenhuizen veel tijd en geld kwijt aan de Transparantiekalender, naar schatting ongeveer een miljoen euro per instelling per jaar. Grotendeels verspild geld. Maar als je bedenkt dat de lijst aanvankelijk 3000 vragen telde, dan gaat het wel de goede kant op.’

Oplossingen
In het interview gaat Van Boven ook in op oplossingen voor dit probleem. Ict blijkt hierin dan niet alleen een veroorzaker van de informatie-obestias, maar ook een mogelijke oplossing.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Bert Bukman

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.