Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LUMC start big data samenwerking

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat een regionale samenwerking aan op gebied van datamanagement. LUMC-Campus Den Haag en de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het LUMC gaan samenwerken met STIZON. STIZON is een stichting die gegevens van veel huisartsenpraktijken in de regio op verzoek van de huisartsen verzamelt, bewerkt en beheert.
bigdatafotolia.jpg
Foto: Fotolia400

Het LUMC schrijft over de samenwerking: ‘Dit maakt het mogelijk meer onderzoek te doen, bijvoorbeeld naar populatiegerichte zorg en risicogroepen, met onze partner-zorgorganisaties buiten het ziekenhuis. Een ander doel is om ook de samenwerking met de eerstelijnszorg in de regio te versterken.’

Epd
Steeds meer onderzoek heeft betrekking op preventie, publieke gezondheid en eerstelijnszorg. ‘Dat je dan mede gebruik kunt maken van goede en geanonimiseerde informatie uit de elektronische patiëntendossiers van huisartsenpraktijken is onontbeerlijk’, aldus Mattijs Numans, hoogleraar huisartsgeneeskunde, directeur LUMC-Campus Den Haag en hoofd van de afdeling PHEG van het LUMC.

Privacy
Veel huisartsen in de regio delen hun elektronische gegevensbestanden privacybestendig met STIZON. Via een bewerkingsovereenkomst geven zij toegang tot die elektronische dossiergegevens. Daarmee wordt op hun verzoek verantwoording afgelegd voor zorgprogramma’s en kwaliteitsbeleid met de zorggroepen waarvan huisartspraktijken lid zijn. ‘De gegevens van de huisartsen worden via de nieuw aangegane samenwerking nu ook benaderbaar voor onderzoeksprojecten die door de LUMC-Campus Den Haag en onze afdeling met de huisartsen worden gedaan’, vertelt Numans. ‘Wij gaan met STIZON een zogenoemde datawarehousevoorziening opzetten, waarin onderzoekers in overleg veilige en privacybestendige toegang kunnen krijgen tot routine zorggegevens uit huisartsenpraktijken.’

Dossier e-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.