Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belgische ziekenhuizen krijgen toegang tot thuiszorgdossier

Het Wit-Gele Kruis en het Collaboratief Zorgplatform Vlaanderen (CoZo) werken samen om alle ziekenhuizen eenvoudig toegang te geven tot de patiëntendossiers van thuiszorgorganisatie Wit-Gele Kruis, en wel via ‘mijnWGK’. Op termijn moet dit nieuwe online platform de zorg in België voor, tijdens en na een ziekenhuisopname of bij een consultatie in het ziekenhuis verbeteren.
portaal.jpg

Dat ziekenhuizen geen gemakkelijke toegang hebben tot verpleegkundige dossiers van mensen die door het Wit-Gele Kruis behandeld worden, is voor die organisatie al jaren een bron van ergernis aldus De Standaard. Gegevensdeling in de zorg zou immers tot veel betere zorg kunnen leiden. Daarom werd eind 2016 het online ‘mijnWGK’-platform gelanceerd in Vlaanderen.

Beveiligde website
In eerste fase kregen huisartsen toegang tot het platform via een beveiligde website en via een rechtstreekse link die geïntegreerd werd in de belangrijkste softwarepakketten voor huisartsen. De arts kan bekijken welke zorg een patiënt van het Wit-Gele Kruis thuis krijgt, hij kan de laatste parameters en observaties volgen, en hij kan verslagen en foto’s raadplegen. Inmiddels gebruiken meer dan 3.500 artsen de applicatie.

Meekijken dossier thuisverpleegkundige
In de tweede fase optimaliseert het Wit-Gele Kruis nu ook de samenwerking met ziekenhuizen. Daardoor kunnen veel meer zorgverleners met één druk op de knop meekijken in het dossier van de thuisverpleegkundige en feedback te geven aan de thuisverpleegkundige. Dit kan pas nadat de patiënt via een ‘informed consent’ uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven.

4G Tablets
‘IT wordt de ruggengraat van de transmurale zorg’, zegt voorzitter van het Wit-Gele Kruis Piet Vanthemsche in De Standaard. ‘Onze verpleegkundigen registreren al meer dan vijf jaar alle gegevens van hun patiënten via tablets die permanent via 4G verbonden zijn met elkaar. Daardoor verloopt de interne gegevensdeling binnen de organisatie optimaal. Een jaar geleden namen we het initiatief om een project op te zetten om die gestructureerde gegevens ook op een veilige manier te kunnen delen met externen. We krijgen veel positieve reacties van huisartsen en zullen nu dankzij de link met CoZo ook ziekenhuizen en specialisten eenvoudig toegang geven tot het platform.’

Koppeling
De koppeling tussen het ‘mijnWGK’-platform en CoZo wordt in Vlaanderen en Brussel de komende maanden stelselmatig uitgerold. Ook de patiënten, hun vertrouwenspersonen en andere zorgverleners krijgen toegang tot het mijnWGK-platform en kunnen zo hun dossier volgen. Het Wit-Gele Kruis hoopt op die manier de zelfzorg van patiënten verder te stimuleren, de zorg naadloos te laten verlopen en de uitwisseling van patiëntengegevens vlotter te laten verlopen. CoZo en Wit-Gele Kruis bekijken intussen hoe ze de koppeling tussen beide systemen ook kunnen inzetten in de projecten voor thuishospitalisatie, mobile health en chronische zorg.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-Health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.