Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LUMC geeft les met 3D hologram

Een virtueel onderbeen zweeft door de lesruimte. Studenten in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen vanaf collegejaar 2017 met behulp van een hologram – door middel van mixed reality – de anatomie en bewegingen van hun eigen enkel tot in detail onderzoeken.
fotolia

Een van de nieuwe onderwijsvormen die het LUMC en het New Media Lab van de Universiteit Leiden realiseren om studenten te motiveren en de studietijd te verkorten, is de HoloLens app. Veel studenten vinden het moeilijk om complexe gewrichten als de enkel in 3D te doorgronden. Leidse onderwijsvernieuwers hebben nu een app gebouwd die studenten daarbij gaat helpen. De brilvormige Microsoft HoloLens laat virtuele objecten zien in de werkelijke omgeving van de brildrager: mixed reality. Het zorgt ervoor dat een virtueel onderbeen door de lesruimte zweeft. Studenten kunnen er omheen en onderdoor lopen, onderdelen aan- en uitzetten, en het enkelgewricht laten bewegen. Vernieuwend van deze app is dat studenten het hologram kunnen bedienen met hun eigen been. ‘Die interactie met het eigen lichaam maakt dit uniek in de wereld’, zegt anatomiedocent Beerend Hierck (LUMC).

Motion tracking

‘Deze nieuwe manier van lesgeven middels motion tracking heeft veel potentie omdat er allerlei elementen in zitten waarvan we weten dat ze goed werken in het onderwijs,’ zegt Leontien van Melle van het Center for Innovation (Universiteit Leiden). Samen met filmmaker Thomas Hurkxkens werkt zij vanuit het New Media Lab aan het project. ‘Doordat studenten de lesstof zelf kunnen ervaren tijdens het leren komt die dichterbij de werkelijkheid. Bovendien kunnen ze met medestudenten en docenten samen leren en krijgen ze direct persoonlijke feedback.’

Hurken

‘Het mooie is ook dat studenten direct gaan experimenteren en onderzoekend leren’, zegt docent Hierck. ‘Ze gaan hurken, op hun tenen staan, trap lopen en kijken dan wat er gebeurt in het virtuele enkelgewricht.’

App

Het prototype van de app Dynamic Anatomy is nu af. Het streven is om later dit jaar een (gratis) app versie in de online MS HoloLens store beschikbaar te stellen. De app maakt gebruik van een 3D model van tech-partner Zygote en is ontwikkeld door innovatiepartner InSpark. Eind vorig jaar won het ontwikkelteam samen de Innovation Challenge 2016/2017 van ICT-samenwerkingsorganisatie SURF. Met 20.000 euro subsidie ontwikkelden ze de app, waarmee ze ook hebben meegedaan met TEDxAmsterdamED, de onderwijsvariant van de populaire TEDx-conferenties.

HoloLens techniek

Ondertussen onderzoekt het team de mogelijkheden voor andere toepassingen van de Dynamic Anatomy app in het onderwijs, bijvoorbeeld voor andere lichaamsdelen. Ook wordt gekeken naar andere vakgebieden waar de HoloLens techniek ingezet kan worden, bijvoorbeeld bij archeologie. Bij de doorontwikkeling wordt bekeken hoe het leerproces nog meer verbeterd kan worden met gebruik van mixed reality.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.