Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Epd laat ons samenwerken op alle locaties’

De Sint Franciscus Vlietland Groep gaat eind 2016 over op ChipSoft. Een groot voordeel van het nieuwe epd is dat de zorggroep over vijf locaties kan samenwerken in een gezamenlijke database. Roos van Erp, bestuursvoorzitter Sint Franciscus Vlietland Groep en Hans Mulder, directeur ChipSoft, vertellen over de implementatie.
‘Epd laat ons samenwerken op alle locaties’

De organisatie tekende op 9 juli 2015 een samenwerkingsovereenkomst met ChipSoft voor de aanschaf en implementatie van het HiX-epd. Van Erp legt uit dat zij het contract aan het begin van de zomer wilden tekenen om zo snel mogelijk te kunnen starten. 'Eind 2016 willen we het nieuwe epd in gebruik nemen en dan het liefst aan het begin van het vierde kwartaal, niet pas op 31 december.'

Gezamenlijk epd

Locatie Sint Franciscus Gasthuis werkt nu nog met ChipSoft CS-EZIS.Net en locatie Vlietland werkt met CSC-iSOFT. 'Wij hebben twee hele prima ziekenhuislocaties', vertelt Van Erp. 'Nieuwbouw is niet nodig, dat zou enkel kapitaalvernietiging zijn. Naast de twee ziekenhuizen hebben we drie poliklinieken en op al deze locaties werken we straks gezamenlijk in één database.' De gezamenlijke database maakt het mogelijk om zorg te concentreren waar dat nodig is en verhoogt tegelijkertijd de kwaliteit van zorg omdat alle data altijd overal beschikbaar zijn. 'HiX ondersteunt de workflow van ziekenhuizen optimaal', vertelt Mulder. 'Het maakt tegenwoordig niet meer uit als ziekenhuizen veel verschillende locaties hebben. Wanneer een patiënt op de polikliniek komt, hebben we een standaardplan klaar voor hoe de patiënt de behandeling doorloopt. Het maakt concentreren van zorg mogelijk en zorgt voor efficiency. De komende jaren zal efficiency een van de belangrijkste onderdelen in de zorg worden.'

Harmonisatie

In de ziekenhuisgroep draait het de komende periode eerst om standaardisatie. Van Erp legt uit dat zij sinds de fusie zijn gestart met een heleboel werkgroepen om de processen tussen de huizen te standaardiseren. 'De ziekenhuislocaties hebben een eigen ontwikkeltraject doorlopen met eigen systemen. De epd-implementatie is dus niet alleen de uitrol van software, maar een complete harmonisatie. Als het nieuwe epd draait, kan iedere bevoegde zorgverlener op elke locatie op dezelfde wijze werken.' Het interessante is volgens Mulder dat standaardisatie ook buiten de ziekenhuisgroep plaatsvindt. 'Elk ziekenhuis draagt z'n steentje bij en kennis die we opdoen tijdens implementaties, nemen we op in onze standaardcontent en delen we met andere ziekenhuizen. Als ziekenhuis A beter heeft nagedacht over behandelpaden, kunnen we de werkwijze overnemen in ziekenhuis B. Zo neemt de kwaliteit van zorg in Nederland steeds verder toe.'

Toekomstplannen

Mulder en Van Erp delen tot slot nog hun toekomstplannen. In het ziekenhuis gaan ze na de invoering van HiX werken aan uitbreidingen zoals het patiëntportaal. Ook zijn er plannen voor een platform voor uitwisseling met ziekenhuizen in de regio zodat het opvolgende ziekenhuis direct weet wat er aan de hand is met een patiënt. 'Met cd's kunnen we niet meer aankomen', benadrukt Van Erp. 'Natuurlijk moeten patiënten wel toestemming voor de uitwisseling geven.'

Mulder laat tot slot weten dat zij in september starten met native apps (speciaal voor een bepaald platvorm gemaakte apps, red.) voor primair gebruik in het ziekenhuis. Artsen en verpleegkundigen kunnen daarmee bijvoorbeeld meetwaarden registreren of het OK-programma raadplegen.

Epd / ZIS

Medische gegevens van patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. In het dossier epd/ZIS verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • info@prima-pas.nl

    Geweldig dat er te lezen is dat wij straks op 1 database draaien.
    Dit is niets nieuws; in Leiden is dat al vele maanden de realiteit.
    Drie huisartsenpraktijken, vele honderden patiënten, Ziekenhuizen en een Thuiszorg organisatie werken al zo. Binnenkort meer zorgverleners.
    1 database: geen koppelingen meer. Altijd actuele gegegevens!
    Niet nog een jaar wachten! het kan nu al.

Of registreer u om te kunnen reageren.