Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘LoRa maakt zorgverlening efficiënter’

Zorgorganisaties kunnen goedkoper en beter zorg verlenen met LoRa, een nieuw netwerk om apparaten aan het internet te verbinden. KPN is gestart met de uitrol. Dit jaar nog moet het netwerk actief zijn in de omgeving van Rotterdam en Den Haag.
Lora Netwerk
LoRa is een nieuw netwerk om apparaten aan het internet te verbinden.

LoRa staat voor Long Range. Het netwerk werkt op een lage frequentie waardoor simpel, goedkoop en energiezuinig dataverkeer mogelijk is. De keerzijde is dat het netwerk geen grote datapakketten kan verzenden of streamen. Nienke Sneller, woordvoerder bij KPN, vertelt dat het netwerk vooral bedoeld is voor 'the internet of things'. 'Steeds meer apparaten zijn met internet verbonden, maar ze hebben geen constante verbinding nodig met het internet. Denk aan domotica-toepassingen, zorg op afstand maar ook flexibele straatverlichting of slimme afvalbakken die doorgeven wanneer ze vol zijn.'

LoRa in de zorg

De huidige valdetectiesystemen of elektronische pillendozen moeten met grote regelmaat opgeladen worden of constant van stroom worden voorzien. LoRa kan hierin een groot verschil maken, legt Sneller uit. 'Het netwerk is energiezuinig en bedoeld voor apparaten die niet constant met het internet verbonden hoeven te zijn. Neem een valdetector. Die staat nu in constante verbinding met het internet waardoor ze regelmatig opgeladen moet worden. Maar die hoeft in principe alleen een melding te verzenden als iemand valt. Dankzij LoRa kan de accuduur oplopen tot tien jaar. Het geeft mensen ook rust als zij niet meer constant na hoeven denken of een apparaat wel opgeladen is. Een andere belangrijke toekomstige toepassing van LoRa is de pacemaker. LoRa zorgt voor informatie over de batterij en over de activiteit van pacemaker in real-time.' LoRa kan dus een rol spelen om mensen zelfstandiger thuis te laten wonen. Verder kan LoRa uitkomst bieden voor dwaaldetectiesystemen, omdat het LoRa-netwerk ook buiten kan lokaliseren op 25 meter nauwkeurig zonder het gebruik van GPS.

LoRa voor domotica

Naast persoonlijke zorg is huisautomatisering ook een interessant gebied. Via LoRa wordt bijvoorbeeld een afstandsbediening voor de huisdeur echt interessant. 'Geen gedoe meer met losse sleutels of sleutelkastjes, maar wijkverpleegkundigen die met een afstandsbediening de deur kunnen openen bij hun cliënten. Via software is het zelfs mogelijk om zorgverleners voor een bepaalde periode of binnen gezette tijden toegang te geven tot de woning. Dat kan natuurlijk ook via de smartphone, maar deze oplossing is duurder en de accu gaat minder lang mee.' Het laatste voorbeeld van Sneller gaat over gebouwautomatisering in de zorg. Knoppen of toegangssystemen aan de muur kunnen volgens Sneller prima vervangen worden. 'Apparaten via LoRa werken zuiniger en zijn flexibeler aan te brengen omdat er geen bekabeling nodig is. Zorgorganisaties kunnen daardoor flink besparen op onderhoud en installatiekosten.'

LoRa Alliance

KPN maakt deel uit van de LoRa Alliance. Deze alliantie is in maart 2015 opgericht door grote bedrijven wereldwijd, met als gezamenlijk doel om de internationale standaard te ontwikkelen voor Low Power Wide Area Networks. Behalve KPN participeren Bouygues Telecom (Frankrijk), SingTel, Swisscom, Proximus, en Fastnet (onderdeel van South Africa Telecom) in de Alliance. Andere deelnemers zijn grote industriële bedrijven binnen het IoT-ecosysteem: IBM, Sagemcom, Kerlink, Actility, IMST, Eolane en Microchip.

Uitleg LoRa-netwerk

Innovatie

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. Hoe verschillende zorginstellingen of ondernemers hun weg vinden, leest u in het dossier innovatie.
Bekijk het dossier

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • Johan Goris

    Klinkt allemaal veelbelovend, maar wat met de betrouwbaarheid, latency en de beveiliging van dit netwerk en wat met de IP van de persoonlijke, mogelijks gezondheidsgerelateerde meetgegevens?

Of registreer u om te kunnen reageren.