Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medische apparatuur verbinden

Martin Poppelaars
Nog steeds is verplegend personeel een groot deel van zijn tijd kwijt aan administratieve taken en papierwerk. Ziekenhuizen die gebruikmaken van medische apparatuur met ondersteuning voor het Internet of Things (IoT) kunnen medische informatie over patiënten en het medicijngebruik realtime verzamelen en bewaken.
Martin Poppelaars

Dit verbetert niet alleen de patiëntveiligheid, maar zorgt er ook voor dat er minder tijd en kosten kwijt zijn aan het verzamelen en analyseren van data. Medische apparatuur met IoT-ondersteuning stelt het verplegend personeel in staat om meer tijd te besteden aan de directe zorg voor en interactie met patiënten. En daardoor verbeteren zij de kwaliteit van zorg.

IoT-technologie
Systemen voor het beheer van elektronische medische dossiers (Electronic Medical Record oftewel EMR-systemen) vormen de ruggengraat van de informatievoorziening ten behoeve van de klinische besluitvorming, zoals diagnoses stellen en medische beslissingen nemen. Als apparaten die met het EMR-systeem verbonden zijn, worden uitgerust met IoT-technologie kunnen artsen en het verplegend personeel realtime meldingen ontvangen die bijdragen aan betere patiëntenzorg. Denk aan de resultaten van laboratoriumtests, een waarschuwing dat medicijnen opraken of een kritieke patiënttoestand.

Zorgkwaliteit
Ziekenhuizen oriënteren zich momenteel al op slimme medische apparatuur en de voordelen die dit met zich meebrengt. Zo kijken zij naar met het IoT verbonden medische apparaten die de zorgkwaliteit waarborgen nadat een patiënt het ziekenhuis heeft verlaten. Steeds meer instellingen experimenteren hiermee om de toestand van patiënten te bewaken en nieuwe ziekenhuisopnames te voorkomen. Dit maakt het mogelijk om meer patiënten thuis te behandelen en patiënten op afgelegen locaties toegang te bieden tot medische experts buiten hun regio.

Dezelfde taal spreken
Een van de grootste uitdagingen voor ziekenhuizen is om ervoor te zorgen dat alle apparaten dezelfde taal als het netwerk spreken. Alle verzamelde data moeten probleemloos kunnen worden ingelezen en geïnterpreteerd. Oplossingen, zoals de EDS-MD Medical Device Server, die het mogelijk maken om ongelijksoortige apparaten via een en hetzelfde platform te laten communiceren, kunnen zorginstellingen helpen de kosten voor IoT-implementaties terug te dringen.

Frequentieband
Connectiviteit is hierbij van cruciaal belang. Apparaten moeten compatibel zijn met de draadloze frequentieband die binnen het ziekenhuis wordt gebruikt en ondersteuning bieden voor de veranderende draadloze standaarden. De meest gebruikte frequentieband is 2,4 GHz, maar 5 GHz wint snel aan populariteit vanwege zijn uitstekende prestaties binnen ziekenhuisomgevingen. Dit komt mede doordat er minder apparaten op deze frequentie werken.

Beveiliging data
Een ander belangrijk vraagstuk is de beveiliging. Of patiëntengegevens nu handmatig of geautomatiseerd worden verzameld, alle informatie moet vertrouwelijk en veilig blijven. Dit wordt niet alleen door de wet- en regelgeving voorgeschreven, maar is simpelweg iets wat iedereen van een zorginstelling mag verwachten. Er is een wirwar aan beveiligingsprotocollen voor allerlei vormen van communicatie tussen computersystemen. Het is belangrijk dat gegevens tijdens het hele proces beschermd blijven en dat de systemen die worden gebruikt voor de opslag en verwerking daarvan up-to-date worden gehouden om het aantal kwetsbaarheden in de beveiliging tot een minimum te beperken. Om te waarborgen dat patiënteninformatie veilig en vertrouwelijk blijft, maken zorginstellingen steeds vaker gebruik van beveiligingsprotocollen die eerder alleen door de overheid werden ingezet, zoals FIPS 140-2.

Connectiviteit toevoegen
We kunnen niet langer meer om de voordelen van verbonden medische apparatuur heen. Zorginstellingen hebben al de eerste stappen genomen door apparaten met een louter mechanisch karakter te vervangen en connectiviteit toe te voegen aan bestaande medische apparatuur. Deze apparaten opnemen binnen het netwerk vraagt echter om expertise. Ziekenhuizen zullen nauw met hun leverancier moeten samenwerken om zowel voor zichzelf als voor hun patiënten de voordelen van ‘het verbonden ziekenhuis’ te realiseren.

Martin Poppelaars is vice president Sales EMEA en LAM

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.