Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Het UMC Utrecht zocht iemand met IT-ervaring van buiten de zorg'

Na 20 jaar als IT-manager bij de bank, stapte Corné Mulders in 2014 over naar de zorg. Zijn kennis van buiten de zorg komt de nieuwe CIO van het UMC Utrecht van pas. 'Technisch is er al veel meer mogelijk dan in ziekenhuizen wordt gebruikt.'
Corne-Mulders450.jpg

Wat is uw motivatie om de functie van CIO in een groot academisch ziekenhuis te vervullen? ‘Daarvoor moet ik eerst terug naar mijn overstap naar de zorg in 2014, na 20 jaar bij ABN Amro te hebben gewerkt. Je nadert de 50 en denkt: “ik wil nog wat andere dingen doen”. Na zo’n lange tijd in dezelfde sector wordt enerzijds je toegevoegde waarde minder en anderzijds heb je veel kennis verzameld die je in een andere sector kunt toepassen. Dat was wat me trof in de vacaturetekst van het UMC Utrecht. Ze zochten iemand met affiniteit met de zorg maar juist ook ervaring in een andere sector, die goede ideeën van buiten de zorg hier kan toepassen. Met name in het contact met klanten zijn de banken natuurlijk verder dan de ziekenhuizen. Zelfs bij het UMC Utrecht waar we vooroplopen met het patiëntenportaal zijn de mogelijkheden niet te vergelijken met wat een klant van een bank online kan regelen. Technisch is er al veel meer mogelijk dan in ziekenhuizen wordt gebruikt: video-consulting bijvoorbeeld. Patiënten accepteren nog te gemakkelijk dat ze voor alles nog moeten bellen of naar het ziekenhuis moeten komen. Maar dat komt ook wel door de aard van de dienstverlening. Mensen zijn ziek, dan voelt fysiek bezoek aan de arts goed, dat is belangrijk.’

De traagheid waarmee ict-oplossingen hun weg vinden in de gezondheidszorg ligt toch ook aan de angst voor privacyschending? ‘Dat is zeker een factor die meespeelt. Daar hebben we als ziekenhuizen wel een nadeel in vergelijking met commerciële bedrijven. Overheidsregulering legt ook nog beperkingen op. Ik verwacht dat het langzaam wel zal gaan opschuiven.’

Welke uitdagingen liggen er voor u bij het umc? ‘Het is een combinatie van verschillende grote klussen. Eén is “Samen voor de patiënt” waarin we iedere dag eraan te werken dat alles wat dagelijks gebeurt steeds weer beter gaat. Het is een kwestie van continu de systemen aanpakken in kleine stapjes. Een tweede is het gebruik van ict-systemen veel meer uitbreiden. Zoals ik zei, is er technisch veel meer mogelijk. Dat betreft zeker ook e-health. Het derde is het dooranalyseren van de big data, die we hebben om de patiëntenzorg te verbeteren. Als je bijvoorbeeld weet “deze behandeling levert die kans op genezing en die kwaliteit van leven op”, kun je veel beter met de patiënt bespreken wat het beste voor hem of haar is. Wij kunnen zo flink bijdragen aan meer regie voor de patiënt. Met de informatie uit de analyse van data kun je een goede afweging maken met als resultaat betere en zinvolle zorg. En ten slotte kunnen we met goede monitoringsystemen eraan bijdragen dat mensen eerder naar huis kunnen; het is bekend dat ze daardoor sneller beter worden. Of dat ze eerder van de ic naar een gewone verpleegafdeling kunnen. Dat zijn trends waarin de IT-afdeling een mooie rol kan spelen.’

Houdt uw afdeling zich ook bezig met apps? ‘We hebben inmiddels de eerste ervaringen opgedaan met app-ontwikkelingen. Het gaat dan om apps waardoor patiënten beter geholpen kunnen worden. We hebben nu bijvoorbeeld apps voor jeugdreuma en ALS. Als je reuma hebt en goed bijhoudt hoe het met je gaat, hoef je niet voor een vaste controle eens per 3 maanden naar het ziekenhuis te komen. Voel je je goed, dan kom je later; voel je je minder dan kom je juist eerder.’

Hoe groot is uw afdeling? ‘Ongeveer 250 mensen die naast de genoemde ontwikkelingen natuurlijk ook moeten zorgen dat het netwerk en het epd/zis goed draaien voor de ruim 11.000 mensen die werken in het umc.’

Hoort de CIO niet in de raad van bestuur gezien het toenemende belang van ict in de zorg? Dat ligt eraan hoe groot die raad van bestuur is. In het UMC Utrecht is dat niet logisch, hier is gekozen voor een kleine raad van bestuur van drie personen: voorzitter, decaan en CFO. In het bedrijfsleven zie je eigenlijk alleen bij sterk IT-gedreven bedrijven als bol.com dat de CIO lid van de raad van bestuur is. Ik denk dat het voor ziekenhuizen nog te vroeg is voor een CIO in de raad van bestuur. Het belang van ict neemt toe, maar er is tenslotte heel veel niet-IT in ziekenhuizen wat toch nog wel belangrijker is!’

Berber Bast

chef redactie Zorgvisie
Bekijk profiel

Of registreer u om te kunnen reageren.