Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kemperman: ‘De helft van de zorg kan thuis’

De helft van alle zorg in Nederland zal binnenkort thuis plaatsvinden. Die voorspelling deed Jeroen Kemperman, senior manager Strategie & Business Development bij Zilveren Kruis, gisteren op de Zorg & ICT beurs.
jeroen kemperman.jpeg

Kemperman presenteerde op de beurs zijn nieuwste boek in de reeks ‘Briljante Businessmodellen’, over e-health. Daarin trekt hij de vergelijking tussen de zorgsector en de landbouw. ‘In de 17e eeuw was de voorspelling dat we ten onder zouden gaan aan een voedseltekort. Er was immers te weinig landbouwgrond en te weinig landbouwers om alle mensen te voeden. Door die schaarste is een enorme technologische landbouwrevolutie ontstaan. Een revolutie die er in Nederland bijvoorbeeld voor heeft gezorgd dat we naast de VS de grootste landbouwexporteur zijn, terwijl minder dan 4 procent van de bevolking in de agrarische sector werkt. Ik voorzie dat we in de zorg ook tegen een dergelijke verandering aan zitten. Eerst zal echter de schaarste nog verder moeten oplopen.’

Vijf doorbraken
Voor de grote omschakeling van zorg in een instelling naar zorg dichtbij, zijn volgens Kemperman vijf doorbraken nodig. Ten eerste differentiatie in specialistische zorg. ‘Nederland telt driehonderd ziekenhuizen, dat is een stuk minder dan Italië waar het er duizend zijn, maar dit aantal zal toch omlaag moeten.’ Ten tweede zal de klant echt de plek van de arts aan het stuur moeten overnemen. De dagelijkse zorg moet rond de patiënt vormgegeven worden en er moet meer gebeuren op het gebied van preventie en zelfmanagement. En ten slotte heb je solidariteit in de samenleving nodig om dit alles te realiseren.

Business cases
De genoemde doorbraken gebeuren op verschillende plekken in de wereld al. Kemperman beschrijft in zijn boek een aantal van deze ‘briljante businesscases’. Hij noemt onder andere Ryhov in Zweden, waar mensen zelf nierdialyse uitvoeren zonder hulp van verpleegkundigen en de stichting NeoKidney die dialyse thuis mogelijk maakt. Kemperman: ‘Natuurlijk zijn we er niet van de ene op de andere dag. Tegen partijen die een jaar bezig zijn, maar nog geen resultaten kunnen laten zien, wil ik zeggen: don’t give up. Deze dingen hebben meerdere jaren nodig. Bovendien zeg ik: follow the money. Want de financiering van dit soort vernieuwende projecten is vrijwel altijd de grootste bottleneck. Aanpassing van dbc’s, waardoor er meer ruimte komt voor innovaties, is nodig.’

Dossier Innovatie
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.