Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Nurse practitioners niet efficiënter

Het ontstaan van nieuwe banen als praktijkondersteuner, nurse practitioner en phycician assistant heeft de kwaliteit van zorg niet verschraald. Sterker nog, de ‘niet-artsen’ blijken patiënten vaak beter te kunnen begeleiden dan artsen zelf. Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsraad naar taakoverheveling in de gezondheidszorg.

In het onderzoek dat gisteren aan minister Klink is aangeboden blijkt dat de introductie van de nieuwe zorgprofessionals niet tot kwaliteitsverlies heeft geleid. Patiënten zijn dan ook tevreden – al zoeken ze uit zichzelf meestal ook nog de arts op.

Efficiënte zorg

Of het uitvoeren van taken door niet-artsen ook efficiënter is, valt volgens de onderzoekers van de Gezondheidsraad nu nog niet te zeggen. Wel is duidelijk dat er op dit moment vooral nieuwe zorgprofessionals bij komen, zonder dat het zorgproces anders wordt ingericht. Van een echte herverdelingis dus nog geen sprake, terwijl juist dat kansen biedt voor efficiënter werken. Een van de struikelblokken is dat artsen niet alle mogelijkheden om taken over te hevelen al benutten. Protocollering zou kunnen helpen om hun vertrouwen in ‘niet-artsen’ te vergroten. Op termijn zou taakoverheveling echter ook moeten leiden tot een andere inrichting van het zorgproces – dat dan ook doelmatiger kan zijn, aldus de Gezondheidsraad. (Zorgvisie - Wouter van den Elsen)

Lees ook

Nurse Practitioners goede aanvulling op huisartsenzorg
Meer physician assistants en nurse practioners nodig
Gezondheidsraad in het nauw
Knottnerus herbenoemd bij Gezondheidsraad

Administrator

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    Karin Timm

    Wat een rare titel, die de lading van het artikel helemaal niet dekt. De NP heeft een meer positieve titel verdient als ik het artikel zo lees!

Of registreer u om te kunnen reageren.