Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

EPD voorspelt kans op huiselijk geweld

EPD’s kunnen gebruikt worden om bij patiënten het risico op huiselijk geweld te voorspellen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het British Medical Journal, zo meldt E-Health Europe.

Artsen van het ‘Children’s Hospital Boston Informatics Program’ en de ‘Harvard Medical School’ hebben de dossiers van meer dan 500.000 patiënten geanalyseerd. Zij slaagden erin om de kans op huiselijk geweld te voorspellen, gemiddeld tien tot dertig maanden voordat het plaatsvond.

'Early warning' systeem

Factoren die met name de kans op huiselijk geweld bleken te voorspellen waren alcoholisme, depressie, psychose en verwondingen. Volgens de onderzoekers kan hun systeem dienen als een ‘early warning’ systeem voor artsen. En door het toenemend aantal data dat beschikbaar komt door EPD’s, komt de voorspellende geneeskunde een stap dichterbij. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Lees ook:

ChipSoft en Siemens beste EPD's volgens ggz
LUMC en UMC Utrecht kiezen voor ChipSoft
Overzicht van ZIS/EPD-leveranciers aan ziekenhuizen

Of registreer u om te kunnen reageren.