Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Elsevier: St. Antonius opnieuw beste ziekenhuis

Mark van Dorresteijn
Het St. Antonius Ziekenhuis met vestigingen in Nieuwegein en Utrecht is net als in 2008 de winnaar in het jaarlijkse onderzoek van Elsevier naar ‘De beste ziekenhuizen’. Dat blijkt uit de veertiende editie van het onderzoek dat samengesteld is door Elsevier in samenwerking met onderzoeker en beleidsadviseur Peter Lagendijk.

Het St. Antonius Ziekenhuis won dit jaar met een kleine voorsprong op het Sint Franciscus Ziekenhuis. Deze twee voeren de kopgroep aan van de negen ziekenhuizen die het predikaat ‘beste van het land’ krijgen. Voor het eerst staat in de kopgroep ook een academisch ziekenhuis, namelijk het Leids Universitair Medisch Centrum. Bij de verliezers eindigt opnieuw een oude bekende bovenaan: de IJsselmeerziekenhuizen.

Beste ziekenhuizen 2009

1. St. Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein/Utrecht)

2. Sint Franciscus Ziekenhuis (Rotterdam)

3. Leids Universitair Medisch Centrum (Leiden)

4. Ikazia Ziekenhuis (Rotterdam)

5. Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen)

6. Medisch Centrum Leeuwarden (Leeuwarden)

7. ZorgSaam Ziekenhuis (Terneuzen)

8. Isala klinieken (Zwolle)

9. Ziekenhuis Gelderse Vallei (Ede)

Zwakste ziekenhuizen 2009

1. IJsselmeerziekenhuizen (Lelystad)

2. De Sionsberg (Dokkum)

3. Röpcke-Zweers Ziekenhuis (Hardenberg)

4. Ruwaard van Putten Ziekenhuis (Spijkenisse)

5. Havenziekenhuis (Rotterdam)

6. Vlietland Ziekenhuis (Schiedam)

7. Rijnland Ziekenhuis (Leiderdorp)

8. Ziekenhuis Walcheren (Vlissingen)

9. Oosterscheldeziekenhuis (Goes)

St. Antonius en Sint Franciscus

Het St. Antonius Ziekenhuis haalt hoge scores voor de medische deskundigheid en het functioneren van het operatiecomplex, de intensieve zorg en de hartbewaking. Specialisten zijn vooral te spreken over de cardiologen. Tegelijkertijd maakt het ziekenhuis in de ogen van de ondervraagden weinig fouten als het gaat om de veiligheid van de patiënt. Ook wordt de verpleging uitstekend genoemd. Het Sint Franciscus maakt indruk met de hoogste waardering voor de bedrijfsvoering en organisatie. Ook de medische prestaties krijgen hoge waardering, met chirurgie en interne geneeskunde als uitblinkende specialismen.

Onderzoek

Bij de samenstelling wordt dit jaar extra rekening gehouden met veiligheid van de patiënt en de kwaliteit van de organisatie.De oordelen over de ziekenhuizen zijn afkomstig van ruim 4000 ‘deskundigen’ in de zorg, dat wil zeggen: medisch specialisten, hoofdverpleegkundigen, hoofden van operatiecomplexen en afdelingen intensive care, hoger management en bestuurders.

Beoordeling

De ziekenhuizen zijn beoordeeld op vijf punten: Als eerst de medische prestaties, daarbij wordt gekeken naar het medisch functioneren en de kwaliteit van zes ‘grote’ specialismen. Als tweede de veiligheid van de patiënten. Ten derde de toerusting, waaronder het functioneren van het operatiecomplex, de intensive care en hartbewaking. Daarbij wordt ook gekeken of het ziekenhuis een goede plek biedt voor onderzoek en opleiding. Vierde onderdeel is de bedrijfsvoering en tot slot wordt er gekeken naar de verpleging. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

‘Ziekenhuizen manipuleren Elsevierranglijst’

Top-10: rijkste grote zorgaanbieders

Top-10: armste grote zorgaanbieders

‘Atrium Heerlen beste ziekenhuis’

1 REACTIE

  1. ik ben voor een second opinion in het sINT aNTONIUS geweest na een ongelooflijke blunder van het Vlietland Ziekenhuis en ik kan niet anders zeggen dan dat ik een geweldige behandeling heb gekregen in Nieuwegein, waarom kunnen er niet meer van deze ziekenhuizen zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.