Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

IGZ: tuchtrechter nodig om sterfgeval Westfriesgasthuis

De Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) heeft een sterfgeval onderzocht van een baby kort na de geboorte in het Westfriesgasthuis. De behandelende gynaecoloog en verloskundige moeten volgens de inspectie voor de tuchtrechter verschijnen.
IGZ: tuchtrechter nodig om sterfgeval Westfriesgasthuis

De baby overleed op 7 mei in het VUmc, na de bevalling in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Na onderzoek concludeert de IGZ dat de zorg aan de moeder en het kind niet verantwoord was. De oorzaak lag vooral bij gebrekkige communicatie en onduidelijkheid over de verdeling van de verantwoordelijkheid tussen de gynaecoloog en de verloskundige. Zowel de zorgverleners als de organisatie van het ziekenhuis waren hier debet aan.

Maatregelen

In augustus eiste de inspectie om een aantal maatregelen in te voeren. Volgens de IGZ is dit al grotendeels gebeurd. Op de website van het Westfriesgasthuis meldt interim-bestuursvoorzitter Fred Plukker: ''Hoe triest het overlijden van de baby ook is, de indruk dat zwangeren in het Westfriesgasthuis onvoldoende zorg krijgen is onterecht. Ik ben nog maar kort interim-voorzitter maar heb al kunnen vaststellen dat iedereen die ik ontmoet in dit ziekenhuis optimaal is gemotiveerd om de beste zorg te bieden.'' (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Thuiszorg Lida moet sluiten van IGZ
Ombudsman onderzoekt IGZ
Inspectie legt dwangsommen op

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.