Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ketenzorg dementie landelijk van start

Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Alzheimer Nederland, VWS en ActiZ hebben op 21 april het programma Ketenzorg Dementie landelijk uitgerold. Brancheorganisatie ActiZ wil gaandeweg een aantal punten in het programma verbeteren.

In 2011 moet in heel Nederland structurele ketenzorg voor dementie aanwezig zijn. In het programma ‘Ketenzorg Dementie’ proberen zorgkantoren, zorgaanbieders, cliënten en de overheid tot een structureel aanbod van samenhangende dementiezorg te komen. Uit de tussenrapportage die onlangs gepresenteerd is, blijkt dat de zogenoemde ‘koploperregio’s’ met succes ketens voor dementiezorg hebben opgezet. In deze regio’s zijn verbeteringen bereikt op het gebied van samenwerking tussen de partners. Daarbij is in de regio’s casemanagement voor mensen met dementie beschikbaar gemaakt.

Bekostiging

ActiZ zegt zeer verheugd te zijn met de behaalde resultaten. Volgens ActiZ-woordvoerder Jaap Knoppert zijn er echter wel een paar verbeteringen aan te brengen. Zo moeten zorgbestuurders het zorgkantoor naast zich vinden als zij een leidende rol in de keten op zich nemen. “Nu hebben bestuurders niets in handen om de zorgpartners in de Wmo of in de Zorgverzekeringswet te stimuleren. Als we landelijk aan de slag gaan, moeten bestuurders meer gesteund worden door het zorgkantoor in hun leidende rol.”

Een tweede punt is de bekostiging van dementie. Nu krijgen zorgaanbieders een speciaal tarief voor mensen met dementie. VWS houdt een bepaald percentage van dit tarief in. Als een bestuurder goede ketenzorg opzet, krijgt hij dit percentage terug. “Dat blijft een rare constructie. Ketenzorg organiseren én uitvoeren kost structureel extra geld.” Ten slotte is volgens Knoppert ook het bestaande eenmalige bedrag voor de opzet van casemanagement onvoldoende. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Ketenzorg stagneert door geldproblemen thuiszorg

Klink wil ketenzorg voor chronisch zieken

Creatief met ketens

2 REACTIES

  1. Ketenzorg dementie kan prima werken mits er een goede communicatie en afstemming met de huisarts e/o praktijkverpleegkundige ouderenzorg plaatsvindt. In Arnhem (en wellicht ook in andere delen van Nederland?) is dit echter niet het geval: de casemanger bezoekt patienten zonder tevoren contact met de huisarts te hebben gehad. De huisarts is juist de centrale zorgverlener die de patient en zijn omgeving het beste kent. Hierdoor zal er niet samen-, maar met name langs elkaar heen worden gewerkt, en dat kan niet de bedoeling zijn van deze functie. Als praktijkverpleegkundige ouderenzorg heb ik zelf contact met de casemanagers dementie opgenomen zodat wij kunnen komen tot een kwalitatief goede en efficiente zorg. Naast het financiele aspect is dit voornamelijk in het belang van deze patientendoelgroep. Deze mensen hebben immers te maken met geheugenverlies en moeten dus met zo min mogelijk zorgverleners te maken krijgen en eenduidige informatie krijgen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.