Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Inspectie vindt bezuiniging thuiszorg gevaarlijk

De bezuiniging op de thuiszorg, waardoor cliënten minder vaak een verpleegkundige te zien krijgen, levert risico’s op voor hun gezondheid. Dat zei hoofdinspecteur Verpleging en Chronische zorg Jenneke van Veen gisteren op een congres van brancheorganisatie ActiZ.

De afgelopen jaren hebben veel handelingen die voorheen golden als ‘verpleging’, het stempel ‘persoonlijke verzorging’ gekregen. Het gaat onder meer om zaken als sondevoeding geven, een katheter zetten of medicatie uitzetten. De lagere bijbehorende vergoeding dekt niet de kosten van een verpleegkundige. “Ik heb daar als toezichthouder grote moeite mee”, zei Jenneke van Veen, hoofdinspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), tijdens de conferentie van ActiZ.

Risico's voor de klant

Van Veen: “Verzorgenden doen hun werk vanuit een goed hart, maar zij snappen niet de verpleegkundige context waarin zij de handelingen moeten verrichten. Dat levert risico’s op voor de klant.”

V&VN: 'Onverantwoorde situaties'

Francis Bolle van beroepsorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) zegt desgevraagd dat zij het hiermee van harte eens is. “Er vallen inmiddels nog maar een paar handelingen onder de functie verpleging. Patiënten zien geen verpleegkundige meer die kijkt naar de totale mens: raakt iemand ondervoed, nemen zijn klachten toe, heeft hij begeleiding nodig? Verzorgenden moeten een verantwoordelijkheid op zich nemen die ze eigenlijk niet kunnen dragen. Ik vind het echt onverantwoord wat in de thuissituatie soms gebeurt.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Boekhoudregels verbloemen zwakte zorginstellingen
Zorgkantoor kort thuiszorg tien procent
Antwoord op malaise in thuiszorg
Thuiszorg staat er zeer slecht voor
Thebe moet tien miljoen bezuinigen

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    verpleegkundige

    Blij dat de inspectie dit ziet , nu de regering nog. Schaf eerst de marktwerking maar af , dan kan ieder doen waar voor geleerd is!

Of registreer u om te kunnen reageren.