Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Inspectie kan falende arts tijdelijk schorsen

Minister Klink maakt het wettelijk mogelijk om artsen tijdelijk te schorsen, zodra er een klacht over ze binnenkomt.

Klink volgt hiermee het advies Verantwoordelijkheid nemen voor kwaliteit van hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate. Klink had om advies gevraagd naar aanleiding van de slecht functionerende neuroloog die tot 2004 werkte in het Medisch Spectrum Twente. Deze zou tientallen patiënten ten onrechte hebben verteld dat ze ongeneeslijk ziek waren.

Schorsing

Een slecht functionerende arts mag nu doorwerken totdat er een uitspraak ligt van een tuchtcollege. Door een aanpassing van het tuchtrecht kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onmiddellijk na het indienen van een klacht een voorlopige voorziening treffen, zoals schorsing. Tijdelijke schorsing wordt mogelijk bij een ernstig vermoeden dat het functioneren van een arts een individueel of algemeen belang zeer ernstig schaadt.

Zwarte lijst

VWS komt dit najaar ook met een zwarte lijst die te raadplegen is via www.kiesbeter.nl en www.ribiz.nl. Ook zal minister Klink bij de volgende Europese Raad van Gezondheidsministers pleiten voor een Europees register. Patiënten, de inspectie en raden van bestuur kunnen dan zien of aan een arts beperkingen zijn opgelegd om zijn beroep uit te oefenen. De voormalige Twentse neuroloog gin na zijn gedwongen vertrek uit Enschede aan de slag in een Duitse kliniek, die niet van zijn ontslag op de hoogte was. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

EU positief over zwarte lijst artsen
Zwarte lijst artsen dit najaar gereed
Orde zet falende artsen op zwarte lijst
Klink wil opheldering over neuroloog

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    William D.(Bill) Hermsen.Dordrecht.NL

    Het voorstel van de Minister om te pleiten voor een Europees Register zou ik breder trekken en laten gelden voor alle BIG-geregistreerden en niet alleen voor Medici ( Artsen ).

Of registreer u om te kunnen reageren.