Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verbetertraject halveert aantal medicatiefouten

Het verbetertraject medicatieveiligheid van Zorg voor Beter blijkt een succesvolle aanpak te zijn, aldus het in april 2008 opgerichtte Zorginnovatiepatform (ZIP). Minder patiënten zouden gezondheidsschade hebben opgelopen door het terugdringen van incidenten met medicijnen.
Verbetertraject halveert aantal medicatiefouten

Het ZIP meldt dat er minder vaak werd vergeten een medicijn toe te dienen, dat het aantal voorschrijffouten is beperkt en verkeerde doseringen werden voorkomen. Het aantal fouten daalde volgens het innovatieplatform met ruim 50 procent. Jaarlijks overlijden circa 1250 mensen door verkeerd medicijngebruik en belanden 19.000 mensen in het ziekenhuis.

ZIP

De organisaties die deelnamen aan het verbetertraject medicatieveiligheid moesten meerdere maatregelen nemen om het aantal fouten te verminderen. Zo werd bijvoorbeeld een medicijnspreekuur in het leven geroepen, maar ook de medicatielijsten moesten verbeteren en er werd een extra controle ingebouwd bij het uitdelen van de pillen. Volgens het ZIP daalde het aantal incidenten met medicijnen in totaal van ongeveer 1200 tot onder de 500. (Zorgvisie - Nico van Wijk)

Lees ook:

CVZ komt met voorstel voor innovatievergoeding
Meander kiest winnaar zorginnovatie van het jaar
RVZ wil tijdelijke vergoeding voor nieuwe medicijnen

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.