Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Arts en ziekenhuis falen bij maagoperatie in Emmen

Chirurg Nick Reijnen en het Scheper Ziekenhuis hebben ernstig gefaald bij de behandeling van patiënt Berry Petersen. Dat werd gisteren bekend in Netwerk.

Het tv-programma beschikte over een deel van het intern onderzoek dat het ziekenhuis instelde naar aanleiding van zes sterfgevallen onder patiënten die een maagverkleining ondergingen bij dokter Reijnen.

Het rapport

Het rapport toont aan dat Reijnen en ander personeel talloze fouten maakten tijdens en na zijn operatie. Zo maakte de arts onbedoeld een gat in het middenrif van Petersen en gaf dit niet door aan collega-artsen. Ook de overdracht van de zorg door verschillende afdelingen verliep slecht. Netwerk liet het rapport ook bekijken door oud-directeur van het AMC Dirk-Jan Bakker. De oud-directeur stelt dat Berry Petersen nog in leven zou zijn als Reijnen en ander ziekenhuispersoneel zorgvuldiger hadden gehandeld.

Individuele casus

“Wij geven nog geen reactie, daarmee wachten we tot het totale onderzoek is afgerond”, zegt woordvoerster Roely Brouwer van het Scheper Ziekenhuis. “Wel kan ik zeggen dat Netwerk beschikte over een individuele casus en niet het complete interne onderzoek. Mevrouw Petersen heeft het onderzoek van ons ontvangen en daarmee is zij naar Netwerk gestapt.”

Geen maagverkleiningen in Emmen

In afwachting van de resultaten van een uitgebreid extern onderzoek worden er geen maagverkleiningen meer uitgevoerd in het Scheper ziekenhuis. Reijnen is sinds begin april ‘vertrokken’ in Duitsland. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Ziekenhuis Emmen wist van veroordeling chirurg

Zes sterfgevallen na maagverkleining in Emmen

Maagspecialist Emmen eerder veroordeeld

Ziekenhuis Emmen stopt met maagverkleiningen

2 REACTIES

  1. De Inspectie reageert niet op individuele klachten, waardoor er eerst meerdere doden moeten vallen, voordat de Inspectie wil ingrijpen bij misstanden in ziekenhuizen. De Inspectie onderhoudt een hechte vriendschappelijke relatie met de orde van medisch specialisten en ziekenhuisbestuurders en kiest bij voorbaat de zijde van het ziekenhuis bij melding van misstanden.

    Aangifte bij het OM is nodig bij dood ten gevolge van een fout in het ziekenhuis, omdat de Inspectie veelal daaromtrent niet wordt ingelicht door het ziekenhuis.

  2. Lees alle reacties
  3. Regelmatig vraag ik me af , wat de rol van de Inspectie in NL is. Achteraf komt de Inspectie in actie. Zelf ben ik voor een Preventieve aanpak.Vandaag ( 11 sept.2009) las ik in het AD over het West Fries Gasthuis te Hoorn.Hoe is het mogelijk?
    Wat doet de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur ? Achteraf roepen dat het niet meer zal gebeuren en er een onderzoek komt. En dan ?De voorbeelden nemen alleen maar toe in NL. Inspectie ga eens aan het werk !!! Zie ook het AD van 29 augustus 2009, Ziekenhuis Top 100( 99).nummer 50 !Totaal score Kind Ziekenhuis 6 ; pat.tevredenheid 5.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.