Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CPB: Klink rekent zich rijk

Het is zeer de vraag of minister Ab Klink van Volksgezondheid een kostenbesparing van een miljard euro rond krijgt, volgens een berekening van het Centraal Planbureau (CPB). Het ministerie denkt in 2018 een miljard minder uit te geven aan de gezondheidszorg door maatregelen voor de curatieve zorg. Volgens het CPB zijn deze echter niet voldoende om de besparing te realiseren.
CPB: Klink rekent zich rijk

De eerste maatregel is het uitbreiden van de prestatiebekostiging van ziekenhuizen. Door het vergroten van het b-segment van 34 naar 50 procent zou VWS de komende tien jaar 400 miljoen euro besparen. Hoewel het CPB hiervan een positief effect op de kwaliteit van zorg verwacht, ligt een kostenbesparing “niet voor de hand”. De totale uitgaven kunnen zelfs hoger uitkomen. Overigens houdt het planbureau in de analyse nog een slag om de arm. “Een interpretatie van de gegevens is, door alle wijzingen die zijn opgetreden, erg moeilijk.”

Eerstelijns keten-dbc’s

Minister Klink wil keten-dbc’s invoeren voor de chronische aandoeningen COPD, diabetes, hartfalen en cardiovasculair risico. Dit moet volgens Klnk 385 miljoen euro opleveren. Het CPB ziet echter al veel positieve ontwikkelingen op dit gebied en twijfelt aan het nut van de keten-dbc’s. “Gezien ook de ervaring in Duitsland zijn er serieuze twijfels of de voorgestelde maatregel überhaupt kostenbesparend is”, schrijft het planbureau. Ook op dit gebied zouden de kosten zelfs kunnen stijgen.

Medisch specialisten

Door een strakkere ordening van de medisch specialistische zorg wil Klink 200 miljoen euro bezuinigen. Het gaat dan vooral om de aanwijsbevoegdheid van bestuurders ten aanzien van de specialisten in een ziekenhuis. Ook bij deze maatregel plaatst het CPB zijn vraagtekens. “Of het ook kostenbesparend werkt, is niet zeker. Het bestrijden van verspilling, zonder externe druk van bijvoorbeeld private kapitaalverschaffers, brengt ook kosten met zich mee.”

Maatschappelijke onderneming

De maatschappelijke onderneming als rechtsvorm in de zorg zal van “weinig of geen betekenis” zijn voor de algemene ziekenhuizen. Het CPB: “Zij zullen in de praktijk nog steeds nagenoeg geen privaat kapitaal kunnen aantrekken.” Voor zelfstandige behandelcentra is dit een nog groter probleem en het zal daarnaast ook lastiger zijn een nieuwe kliniek op te zetten. “Dat verhoogt de druk op de overheid om bestaande slecht functionerende eenheden te ‘redden’.”

Risico verzekeraars

De enige maatregel waarvan het CPB een kostenbesparing verwacht is het verhogen van de risicodragendheid van de zorgverzekeraars. “De ervaring leert dat er wel degelijk mogelijkheden zijn”, aldus het planbureau. “Weliswaar zullen de verzekeraars een grotere solvabiliteitsbuffer moeten aanhouden, maar op termijn betaalt het zich uit in de vorm van een grotere efficiëntie in de zorg.” Juist hiervoor heeft Klink geen besparing ingeboekt. De maatregelen van de minister zijn volgens het CPB overigens wel goed voor de kwaliteit van zorg. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

De analyse van het Centraal Planbureau

Lees ook:

NVZ is ‘ontstemd’ over plannen Klink

Begroting: 60 miljard beschikbaar voor zorg

Rekening ziekenhuis tien keer hoger door dbc’s

ZN: ‘Bezuiniging specialisten gaat niet ver genoeg’

Verzekeraars maken fouten bij informeren klanten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.