Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Licht gehandicapte jeugd wacht jaar op behandelplek

Licht verstandelijk gehandicapte jongeren wachtten in 2007 gemiddeld een jaar op een plaats in een orthopedagogisch behandelcentrum. De wachtlijst voor verpleeghuisplaatsen voor dementerenden daalde juist. Dat blijkt uit onderzoek van HHM in opdracht van VWS.

Het aantal licht verstandelijk gehandicapte (lvg) jongeren dat te lang wacht op behandeling steeg in 2007 van 1200 naar 2125, constateert HHM in het rapport Verdiepend onderzoek wachtlijsten V&V en GZ. Ruim vijfhonderd jongeren wachtten gemiddeld een jaar op opname in orthopedagogische behandelcentra. Daardoor groeide ook de wachtlijst voor zorg thuis: duizend jongeren stonden daar in 2007 gemiddeld drie maanden op.

Tijdelijke wachtlijstmiddelen

Minister Rouvoet heeft in 2008 en in 2009 de lvg-sector zes miljoen euro tijdelijke wachtlijstmiddelen gegeven. “De wachtlijst voor ambulante zorg zien we nu echt dalen door de wachtlijstmiddelen, maar er blijft een groep die aangewezen is op intramurale plaatsen”, zegt Jan Duenk, directeur van De Reeve en voorzitter van de Vereniging Orthopedagogische Behandelcentra. De sector werkt sinds 2004 aan extra verblijfplaatsen, maar bouwprojecten hebben een jarenlange doorlooptijd. De komende jaren zal de wachtlijst dalen, verwacht Duenk. “De Reeve opent bijvoorbeeld tussen nu en februari 2010 in Almere 54 plaatsen. We zijn al in 2003 met de voorbereiding begonnen.”

Ouderen

Van de 81.000 ouderen en gehandicapten met een indicatie waren bijna 4500 in 2007 “problematisch wachtend” volgens de zorgkantoren. In 2006 waren dat er 4600. Het aantal dementerenden dat te lang op opname wacht, is gedaald van 2750 naar 1600. Daarnaast moeten 750 mensen met een ingewikkelde zorgvraag twee maanden tot een jaar wachten op een plaats.

Cliëntenstops

Opvallend is verder dat er geen wezenlijk verschil is tussen de zorgkantoorregio’s. In Drenthe, Flevoland en Limburg, waar de afgelopen jaren nogal eens cliëntenstops waren, wachten niet meer mensen te lang op zorg dan in andere regio’s.

De wachtlijstcijfers zijn niet waterdicht. De AWBZ-brede zorgregistratie (AZR) is niet altijd actueel en toont niet of iemand een probleemgeval is. VWS laat onderzoeken hoe het beter kan. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Risicosignalering in jeugdzorg

Samenwerking ggz en artsen helpt dementerenden

Te weinig voorzieningen voor dementerenden

Zorgboog heft cliëntenstop op

Wachtlijsten Limburgse verpleeghuizen stijgen fors

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.