Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: Wet leidt niet tot informeren patiënt

De Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst, uit 1995, heeft vaak niet geleid tot het nauwkeurig informeren van patiënten. Dat concludeert bijzonder hoogleraar Roland Friele, die de wet evalueerde.

De wet bepaalt dat artsen en verpleegkundigen niets mogen doen zonder patiënten om toestemming te vragen. Deze informed consent ontbreekt vaak, concludeert Friele aanstaande vrijdag in zijn inaugurale rede aan de Universiteit van Tilburg.

Keuze zorgverzekering

Friele zal betogen dat juridisch en sociaal-wetenschappelijk onderzoek moet worden gecombineerd om de wetgeving te analyseren en waar nodig bij te sturen. Ook de Zorgverzekeringswet en de Wet marktordening gezondheidszorg dienen als voorbeeld van zijn stelling. Deze hebben niet geleid tot kiezende zorgconsumenten, zoals de bedoeling was. De keuze beperkt zich vooralsnog tot het uitzoeken van een goedkope verzekering. Voor de kwaliteit van zorg is weinig tot geen aandacht, aldus Friele. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

‘Wet bepaalt dat medicijnen teruggaan naar apotheek’

Keuzevrijheid

‘Jansen hield informatie achter over nieuwbouw Orbis’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.