Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Roland Berger wil af van numerus fixus

Mark van Dorresteijn
Echte marktwerking in de curatieve zorg komt alleen tot stand als de numerus fixus voor de artsenopleiding wordt afgeschaft en het aantal opleidingsplaatsen voor specialisten omhoog gaat. Dat zegt adviesbureau Roland Berger in zijn jongste studie van de ziekenhuissector.

Roland Berger Strategy Consultants heeft gekeken naar de ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar en trekt op basis daarvan een aantal conclusies. “Er zijn in Nederland niet genoeg medisch specialisten. Dat is bijna een taboe. Als er geen overschot is aan artsen, is er ook geen prikkel om effciënter te werken,” zegt Tijo Collot d’ Escury, directeur van de Nederlandse vestiging van Roland Berger.

‘300 miljoen per jaar nodig’

Hij schat in dat circa 300 miljoen euro per jaar extra nodig is om het aantal specialisten op het niveau te brengen dat gebruikelijk is in de rijke westerse landen (OESO-landen). Om op het OESO-gemiddelde te komen moet Nederland gemiddeld 0,5 specialist per 1000 inwoners extra opleiden. Het aantal specialisten groeit zo op termijn met eenderde. “Op die manier is er meer tijd voor patiënten en voor specialisten gaat de werkdruk omlaag,” aldus Collot d’ Escury.

Extra uitgaven

De extra uitgaven per arts en specialist in opleiding vallen volgens hem mee als je het afzet tegen de kosten per gepromoveerde alpha- of beta wetenschapper. “Het opleiden van een medisch specialist kost gemiddeld 837.000 euro terwijl een promotie van een alfawetenschapper 935.000 euro kost en die van een betawetenschapper gemiddeld 724.000 euro.”

Stijgende ziekenhuiskosten

De ziekenhuiskosten zijn de afgelopen jaren sneller gegroeid dan de economie. Eerder maakte Roland Berger al bekend dat de omzet van de algemene en academische ziekenhuizen in 2008 met 7,4% is gestegen tot 16,8 miljard euro. “Het probleem van de stijgende ziekenhuiskosten wordt dus steeds groter, nijpender en belangrijker voor de betaalbaarheid van de zorg,” aldus Collot d’ Escury. Bij de bekendmaking van de groeicijfers over 2008 kreeg het bureau nogal wat kritiek van ziekenhuisvereniging NVZ dat de sterke groei tegensprak. Roland Berger houdt vast aan de cijfers. “De omzetgroei van 7,4% is inclusief de omzet van de academische ziekenhuizen en wij nemen ook de omzet op overige activiteiten zoals bijvoorbeeld opleidingen mee,” zegt adviseur Robin Alma.

B-segment

Ook in het B-segment is vorig jaar sprake geweest van een flinke omzetstijging uitgaande van de zogenaamde schoningsprijzen. “Hier is verder onderzoek nodig omdat de meeste ziekenhuizen in hun jaarverslag niet genoeg informatie geven over prijs en volume in het B-segment,” aldus Alma. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

RVZ neemt numerus fixus onder de loep

ZN: ‘Bezuiniging specialisten gaat niet ver genoeg’

Marktwerking drijft zorgkosten op

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.