Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Bussemaker: zorgkantoren moeten inkopen op kwaliteit

Zorgkantoren moeten niet alleen kijken naar de prijs van zorg, maar veel meer naar de kwaliteit, vindt staatssecretaris Bussemaker. Dat blijkt uit haar antwoorden op Kamervragen over een mogelijke efficiencywinst van miljarden in de ouderenzorg.
Bussemaker: zorgkantoren moeten inkopen op kwaliteit

“De best practices worden verspreid, maar de brede implementatie is een zaak van lange adem”, antwoordt Bussemaker. De staatssecretaris reageert op vragen naar aanleiding van het rapport Trouw aan belofte van adviesbureau Gupta. Uit dit rapport blijkt dat binnen de ouderenzorg grote verschillen bestaan tussen de sterke en zwakkere broeders. Volgens Gupta is een besparing mogelijk van een tot 2,8 miljard euro. Om dit te bereiken moeten alle organisaties de gemiddelde efficiency van de koplopers evenaren, waarbij het bureau benadrukt dat er nog veel moet gebeuren om deze ambitie te verzilveren.

Inkopen op kwaliteit

Bussemaker zegt aan deze ambitie te werken met de programma’s ‘In voor zorg’ en ‘Zorg voor beter’. Deze “helpen instellingen om de grotere kwaliteit en doelmatigheid te realiseren”. De verbeterprogramma’s lopen tot 2012. “Bekostiging gericht op meer regie en meer aandacht voor de cliënten geeft zorgaanbieders prikkels om hun organisatie en bedrijfsvoering op de vraag van cliënten in te richten”, vindt Bussemaker. “Belangrijk is dat zorgkantoren ook meer inkopen op kwaliteit en doelmatigheid.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Bussemaker moet EC uitleg geven over steun Meavita
NZa tikt zorgkantoren op de vingers
CBS: arbeidsproductie ouderenzorg is toegenomen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

130701

Eén reactie

  • no-profile-image

    De Hek

    Wellicht dat mevr.Bussemaker er eerst eens mee kan stoppen om 37 miljoen te investeren in failliete bedrijven die dan toch al blijk hebben gegeven van weinig tot geen kwaliteit te leveren. Vind haar uitspraken dus haaks staan op haar acties.

Of registreer u om te kunnen reageren.