Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Oude patiëntendossiers moeten bewaard'

Patiëntendossiers die ouder zijn dan vijftien jaar, mogen niet worden weggegooid, zoals de wet voorschrijft. De artsenorganisatie KNMG en de patiëntenbelangenorganisatie NPCF hebben daarvoor dinsdag gepleit.
'Oude patiëntendossiers moeten bewaard'

De huidige regels bepalen dat de dossiers per 1 april van dit jaar moeten worden vernietigd. De Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de regering, heeft er in 2004 al voor gepleit de dossiers minstens dertig jaar te bewaren. Dit omdat de 'oude' informatie in de dossiers heel belangrijk kan zijn voor de arts om te bepalen welke behandeling het beste is voor een patiënt. Ook in gevallen van erfelijkheid kan de 'oude' informatie van bijvoorbeeld familieleden grote waarde hebben.

Conceptwetsvoorstel

De regering heeft het advies van de Gezondheidsraad omgezet in een conceptwetsvoorstel, maar het zal volgens de twee organisaties niet meer lukken om het voorstel op tijd om te zetten in een wet. De KNMG en de NPCF vinden dat de dossiers toch niet mogen worden vernietigd, ook al schrijft de huidige wet dat voor. (ANP)

Lees ook:

Ziekenhuis moet dossiers overhandigen aan NZa
Eerste Kamer vertraagt invoer patiëntendossier

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    William D.(Bill) Hermsen.Dordrecht.NL

    Wel een late reactie. Veel medische dossiers zijn al omgezet in het EPD met alle konsekwenties. Voordat je een Besluit neemt , moet je eerst je huiswerk goed maken, anders krijg je een onvoldoende.

Of registreer u om te kunnen reageren.