Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgpartijen ongelukkig over val kabinet

Door de val van het kabinet dreigt een aantal belangrijke besluiten over de gezondheidszorg op de lange baan te worden geschoven. Daarvoor waarschuwden zaterdag verscheidene belangenorganisaties in de zorg.
Zorgpartijen ongelukkig over val kabinet

Vooral de herinrichting van de zorg voor chronisch zieken en gehandicapten (AWBZ) baart veel partijen zorgen. De uitvoering daarvan zou in handen komen van de zorgverzekeraars. Staatssecretaris Jet Bussemaker zou daarover voor 1 april beslissen, maar dat gaat vermoedelijk niet door. “Erg jammer”, vindt de KNMG-voorzitter.

Ziekenhuisbekostiging

Een ander pijnpunt is de wijze waarop in de toekomst de ziekenhuiszorg wordt bekostigd. Het was de bedoeling dat dit jaar nog een besluit zou vallen over vervanging van het huidige systeem, waarin ziekenhuizen een vast budget krijgen, door een stelsel waarin zij per behandeling worden betaald. “Dit uitstel is heel vervelend”, meent een woordvoerder van de NVZ. “De Nederlandse ziekenhuizen hebben behoefte aan helderheid. Anders komt een aantal financieel in de problemen en dreigen tien ziekenhuizen failliet te gaan.” De NVZ zal nu haar eigen boontjes doppen om de ziekenhuiszorg niet in het gedrang te laten komen, aldus de woordvoerder.

Declaratiesysteem ggz

Voorzitter Marleen Barth van GGZ Nederland noemt de val van het kabinet “ontzettend jammer en ongelukkig. Wij zitten middenin overleg met het ministerie van VWS over de marktwerking in de zorg. Ik voorzie dat alles een jaar opschuift en onze mensen betalen het gelag. Die moeten bijvoorbeeld nog langer een dubbele administratie voeren in de overgangssituatie van het ene declaratiesysteem naar het andere. Dit is voor ons echt heel slecht.”

Eerstelijnszorg

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) maakt zich vooral zorgen over de ingezette beleidslijn met betrekking tot de eerstelijnszorg, nu het kabinet is gevallen. LHV-voorzitter Steven van Eijck zei zaterdag het “jammer te vinden als het ingezette beleid, waardoor een groot draagvlak is in de Kamer, niet door zou gaan.” (Zorgvisie - Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

Kabinet wil 1,8 miljard besparen op zorgtoeslag
Kabinet pakt ontslagvergoeding aan

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  Casimir

  Welke deskundige schrijft in Zorgvisie een opiniërend artikel over voor-en nadelen van marktwerking in de zorg?
  Alle lezers moeten straks hun stem bepalen. En welke gewone lezer kan er elf nog wijs uit?
  Redactie, ik nodig u uit tot een verhelderend artikel!

 • no-profile-image

  Dick

  Veel instellingen en koepels willen op zich zelf gaan functioneren. Helaas gaat dit niet zolang er sprake is van budget financiering en regulering door de overheid.
  Iedereen blijft gevangen in de geschapen onzerheid of zo u wilt budget veiligheid

 • no-profile-image

  Job Teunissen

  Het echte grote voordeel is dat de kiezer nu bij deze verkiezingen zich kan uitsprken over de halvering van de AWBZ

 • no-profile-image

  Evi

  Tja, jammer dat de politieke situatie rommelig is en dat de zorgsituatie rommelig blijft. Maar moeten zowel ziekenhuizen als ggz als eerstelijnszorg niet sowieso zelfstandig kunnen functioneren? Het ingezette beleid en de bezuinigingen die niet met de directe patientenzorg te maken hebben kan men toch zelf doorzetten? Ik ben het eens met Bas Bouman, men weet wat er komen gaat, begin maar vast op de meest 'zuinige'manier, dan kan het, als er een nieuw kabinet is, alleen maar meevallen. Het is onnodig om te wachten tot iemand het sein 'bezuinigen' geeft!

 • no-profile-image

  Bas Bouwman

  Het is ongetwijfeld voor een aantal partijen bijzonder ongelukkig dat het kabinet gevallen is. Het is echter de politieke realiteit waarmee de zorg te dealen heeft. Bij gebrek aan een krachtige overheid is de zorg nu op zich zelf aangewezen en dat is op zich ook een zegen. De zorg heeft nu een jaar meer de tijd om zich voor te bereiden op onvermijdbare bezuinigingen. Een gewaarschuwd bestuurder telt voor twee en zeker als je nog een jaar respijt hebt.

Of registreer u om te kunnen reageren.