Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink staat achter plan ziekenhuiszorg Zeeland

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Tijdens het spoeddebat van dinsdag over de dreigende ontmanteling van ziekenhuis Walcheren in Vlissingen, pleitten SP, VVD en GroenLinks voor behoud van de spoedzorg. Minister Klink wilde niet aan hun verzoek voldoen.
Klink staat achter plan ziekenhuiszorg Zeeland

“Soms eist goede zorg concentratie van voorzieningen”, zei Klink, die zich hiermee op de lijn van de Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde.

Waar zijn de plannen?

“De concentratie moet in Goes plaatsvinden, dat geldt in ieder geval voor de verloskundige en de cardiologische zorg.” Klink voegde hier wel aan toe dat hij zo snel mogelijk inzage wil krijgen in de financiële onderbouwing van de fusieplannen. Ruim een half jaar geleden zou de raad van bestuur daarover openheid van zaken geven. Die is er nog steeds niet.

Volwaardig ziekenhuis

De Kamer heeft unaniem een motie van de SGP aangenomen waarin staat dat er op Walcheren een klein maar volwaardig ziekenhuis moet zijn. Vrijwel alle woordvoerders vragen aan de minister wat hij met die motie gaat doen. Klink beaamt dat spoedeisende zorg altijd zo dicht mogelijk in de buurt moet zijn. “Maar als kwaliteit en bereikbaarheid op gespannen voet met elkaar staan, kies ik voor kwaliteit”, benadrukt de minister.

45 minutennorm

De Kamer toonde zich ook bezorgd over de bereikbaarheid van ziekenhuis Walcheren. Klink zei garant te staan dat de norm van drie kwartier wordt gehaald. Hij wacht nog een rapport af van het RIVM dat opnieuw de aanrijdtijden moet berekenen van de ambulance, rekening houdend met de wegeninfrastructuur op Walcheren. De Kamerleden dienden verschillende moties in, onder andere een voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Vlissingen en een om de verdere concentratie van specialismen voorlopig te stoppen. De Kamer stemt hier 23 maart over.

Onzin

Bestuursvoorzitter Pieter Vierhout van het Admiraal de Ruyter ziekenhuis waar het allemaal om draaide, vindt het spoeddebat onzinnig en achterhaald. “We willen de zorg in acute centra verbeteren, dat betekent dat je acute en complexe zorg moet concentreren. In Vlissingen houden we daardoor planbare zorg over, die niet wordt gestoord door acute problematiek.” Vierhout benadrukte dat er wel degelijk spoedzorg overblijft in Vlissingen. Namelijk voor mensen die op eigen gelegenheid komen, worden verwezen door de huisarts of mensen die met een ambulance komen maar niet hoeven worden opgenomen. Ruim zeventig procent van de ambulancepatiënten, volgens Vierhout. Concentratie van spoedzorg in Goes, met een level 2 intensive care noemt hij winst. “Nu moeten alle Zeeuwen daarvoor de provincie uit.” Over de bereikbaarheid maakt hij zich geen zorgen. Er is al een extra ambulancepost op Walcheren gekomen en Vierhout zegt in onderhandeling te zijn met het Erasmus UMC over de inzet van een traumahelicopter. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Kamer houdt spoeddebat over ziekenhuis Vlissingen

Goes wint van Vlissingen

‘Vierhout draagt dubbele pet’

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.