Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Veiling in thuiszorg is tussenmodel’

Mark van Dorresteijn
De Wmo-aanbesteding in de Leidse regio is een tussenmodel. Dat zei de Leidse PvdA-wethouder Gerda van den Berg tegenover Radio West. Volgens de wethouder is de zorgveiling in Leiden slechts een opmaat naar een nieuw systeem waarbij ouderen meer keuze krijgen in de zorg.
'Veiling in thuiszorg is tussenmodel'

“Ik ben overtuigd dat dit een tussenmodel is”, zei Van den Berg tegen de zender. “We willen naar een systeem waarbij klanten veel meer kunnen regelen en kiezen. We hebben nu gekozen voor het veilingmodel omdat het de beste garantie is dat iedereen geholpen wordt en dat je organisaties die een hogere klanttevredenheid hebben, een hoger tarief kunt toestaan. Maar ik verwacht dat we de komende vijf jaar nog flink wat wijzigingen zullen zien.”

Gekozen aanbieder

Voor Zorgbelang Zuid-Holland kunnen de wijzigingen niet snel genoeg komen. Een woordvoerder laat weten dat slechts zeventig procent hulp ontvangt van de gekozen aanbieder. “Volgens een afspraak met de Wmo-adviesraad zou dit percentage op negentig procent moeten liggen. Heel veel mensen krijgen niet de hulp die ze zouden willen.” Het contract gaat dankzij de veiling vaak naar schoonmaakbedrijven omdat zij voor lagere prijzen thuiszorg kunnen leveren dan traditionele thuiszorgorganisaties.

Concurrentie met schoonmaakbedrijven

Thuiszorgorganisatie Libertas liet al eerder weten dat zij niet kunnen concurreren met deze schoonmaakbedrijven. Daardoor heeft de organisatie honderd thuiszorgmedewerkers met een tijdelijk contract moeten ontslaan. “De kortingen die zij geven zijn zo hoog dat de tevredenheid en de voorkeur van de cliënt niet meer tellen. Ze zijn bezig de markt hier over te nemen”, zei Frits van Oosten, bestuurslid van Libertas, in het Leidsch Dagblad.

Pgb’s afgeraden

Ook Ruud Stuurman, bestuurder van zorgcentrum Roomburgh, beklaagde zich over de aanbesteding. De gemeente zou bewoners afraden om een persoonsgebonden budget (pgb) aan te vragen. Volgens de bestuurder worden cliënten door de gemeente overgehaald om zorg in natura in te kopen bij aanbieders die gecontracteerd zijn tijdens de laatste aanbesteding. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Libertas ontslaat thuiszorgmedewerkers

‘Potentiële pgb’ers Leiden onder druk gezet door gemeente’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.