Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

CIZ wil indicatiestelling versnellen

Mark van Dorresteijn
Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) in Driebergen wil de vereenvoudiging van de indicatiestelling versnellen. Dat zegt bestuursvoorzitter Arjan Vermeulen.
CIZ wil indicatiestelling versnellen

“We streven ernaar reeds in mei 2011 meer dan de helft van de herindicaties te laten verzorgen door zorgaanbieders”, aldus Vermeulen. In de huidige plannen wordt uitgegaan van eind 2011. Het CIZ gaat de komende maanden door met het voorbereiden van de wijzigingen in de indicatiestelling die zijn aangekondigd door voormalig staatssecretaris Bussemaker. Het is de bedoeling dat zorgaanbieders zo veel mogelijk de herindicaties uitvoeren en dat het CIZ achteraf gaat controleren of de juiste indicatie is afgegeven. Verder zouden mensen met een zware handicap een indicatie kunnen ontvangen voor onbepaalde tijd. Dat is afhankelijk van de keuzes die de politiek maakt. De plannen zijn controversieel verklaard, maar kunnen wel rekenen op een Kamermeerderheid. ”Medio mei overleggen we met minister Klink. In overleg met VWS maken we een plan van aanpak. Een nieuw kabinet kan dan de definitieve beslissingen nemen”, aldus Vermeulen.

Toekomst van het CIZ

Een nieuw kabinet zal ook een beslissing nemen over de toekomst van het CIZ. Een aantal politieke partijen, zoals de VVD en de SP, wil de organisatie opheffen. Volgens Vermeulen komt dat door het beeld dat het CIZ het verstrekken van zorg alleen maar lastiger maakt. ”Dat is een hardnekkig misverstand. We doen er alles aan om dat beeld bij te stellen.” De rol van het CIZ schuift op naar die van toezichthouder. Een op de vier herindicaties wordt straks achteraf via een steekproef gecontroleerd. “Dat is veel, maar we moeten ervaring opdoen. Uiteindelijk zal het aantal steekproeven afnemen naar circa 10 procent”, verwacht Vermeulen.

Juridisch gesplitst

Het CIZ wordt dit jaar juridisch gesplitst in een publieke organisatie die de AWBZ-indicaties uitvoert en een private organisatie die indiceert in het kader van de Wmo die door de gemeenten

wordt uitgevoerd. De organisatie die zich richt op de Wmo moet in aanbestedingen dingen naar indicatieopdrachten. “Het is een markt van harde concurrentie. We moeten dan concurreren met private partijen als bijvoorbeeld Argonaut”, zegt Vermeulen.

Terugloop personeel

Het personeelsbestand van dit CIZ-onderdeel zal dit jaar met een derde afnemen tot circa 240 medewerkers. Bij het AWBZ-deel van het CIZ zal het personeelsbestand dalen van 2000 naar 1600 medewerkers. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Nieuwe indicatieregels voor 2010 verkrijgbaar

Bussemaker: Standaardindicaties per 2011

AWBZ-zorgvragers missen massaal CIZ-herindicatie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Sorry, maar leg mij maar uit welk nut het CIZ heeft. Medewerkers komen niet op huisbezoek, doen alles telefonisch. Lijkt me sterk dat je dan tot een goed oordeel komt om uiteindelijk wel- of geen indicatie te verstrekken. Er komt een hoop burocratie bij: D-formulieren moet je zelf voor een klant gaan invullen (dus doe je ook nog eens het werk van het CIZ). Wat mij betreft, opheffen die club, of ze moeten een aantal taken overnemen, zodat zij wel enig nut hebben.

  2. Lees alle reacties
  3. Weer terug naar het oude. “.De CIZ” is hoofdzakelijk maar een geldversplillend bureau geweest ondanks de inzet van hun medewerkers af te doen met een slecht cijfers. Ik heb het steeds ‘raar” gevonden dat er vanaf het papier een indicatie kan worden afgegeven. (lees: de praktijk ziet er vaak anders uit)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.