Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Te veel dottercentra zetten kwaliteit onder druk’

Mark van Dorresteijn
Het gaat de verkeerde kant uit met het hartdotteren. Er komen te veel centra waardoor de kwaliteit onder druk komt te staan. Dat zeggen interventiecardiologen en politici.
‘Te veel dottercentra zetten kwaliteit onder druk’

Cardioloog Benno Rensing, secretaris van de werkgroep interventiecardiologie: “VWS deelt links en rechts vergunningen uit, dat kan zo niet doorgaan. De uitbreiding is niet eens nodig want er zijn geen wachtlijsten.” Tien jaar geleden werd het hartdotteren alleen in gespecialiseerde centra uitgevoerd waar ook hartchirurgen werkzaam waren. Onder invloed van ontwikkelingen in het buitenland kregen ook ziekenhuizen zonder hartchirurgen dottervergunningen.

Kwaliteitseisen

PvdA-Tweede Kamerlid Eelke van der Veen geeft in een interview in Arts & Auto de specialisten de schuld. “Doordat wetenschappelijke verenigingen het opstellen van richtlijnen met meerderheid van stemmen bepalen, zijn de kwaliteitseisen naar beneden bijgesteld. In die verenigingen zitten meer specialisten die belang hebben bij uitbreiding van het aantal dottercentra dan specialisten die hier geen belang bij hebben.” Rensing erkent dat de richtlijnen uit 2004 een compromis zijn. De eis om thoraxchirurgen in huis te hebben, kwam er tot zijn spijt niet in. Wel moet elk centrum minimaal zeshonderd dotters per jaar uitvoeren. Rensing: “Er zijn centra die de eis niet gaan halen. Je kunt het uitrekenen: daarvoor zou Nederland 25 miljoen inwoners moeten hebben.”

Vergunningsplicht

Minister Klink besloot vorig jaar om de vergunningsplicht te handhaven en geen nieuwe aanvragen meer in behandeling te nemen. De lopende dotterverzoeken lijken allemaal te worden ingewilligd. Ziekenhuizen mogen zelfs met hartchirurgen in Duitsland of België samenwerken. “Heel vreemd”, vindt Rensing. Volgens hem heeft de Inspectie onvoldoende mankracht om de kwaliteit te bewaken. Controleren van moedercentra in het buitenland kan niet. Directeur Paul Rademacher van ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen denkt het vereiste aantal hartdotters best te gaan halen, ondanks de dunbevolkte regio. De bestaande, goede, samenwerking met het ziekenhuis in Gent moet daarvoor zorgen. Zeeuws- Vlaamse cardiologen kunnen leren van hun ervaren Belgische collega’s. Rensing heeft er een hard hoofd in: “Het is zoiets als we eerder met de slokdarmchirurgie hebben meegemaakt, maar dan op grotere schaal.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Zeeuwse twist om dottercentra

Uitbreiding aantal dottercentra van de baan

‘Te veel dottercentra gevaarlijk voor patiënt’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Een recent in circulation gepubliceerd Amerikaans onderzoek geeft een aardig beeld van wat verwacht mag worden. Te gemakkelijk en op onjuiste indicatie uitvoeren van PTCA omdat men dat kan en men de quota moet halen om het te kunnen blijven doen
    Hannan EL et al. Adherence of catheterization laboratory cardiologists to American College of Cardiology/American Heart Association guidelines for percutaneous coronary interventions and coronary artery bypass graft surgery: What happens in actual practice? Circulation 2010 Jan 19; 121:267.

  2. Lees alle reacties
  3. Wat jammer dat weer kwalitatieve argumenten gebruikt worden terwijl het eigenlijk om wat anders gaat. Chirurgische standby is al lang geen kwaliteitsissue meer. Meer PTCA centra betekent juist verbetering van de kwaliteit van cardiologische zorg in nederland. En ja, collega Rensing, dat betekent dat de bestaande centra wat minder PTCA procedures zullen uitvoeren en evenredig minder inkomsten zullen hebben. En dat doet pijn. Regionale samenwerking tussen verschillende centra met goede afspraken zou een goede oplossing kunnen zijn. In zo’n regionaal samenwerkingsverband is de locatie waar de interventiecardioloog de procedure uitvoert in wezen van ondergeschikt belang.
    Uiteraard moet ieder interventiecentrum aan toetsbare kwaliteitseisen voldoen. Die zijn door de NVVC vastgesteld. een hernieuwde discussie over deze eisen lijkt zinvol met uitkomstparameters van de interventie als belangrijkste criterium. De logistiek is daar in essentie ondergeschikt aan. Die discussie hoort thuis binnen de geledingen van de NVVC.

  4. Wat jammer dat weer kwalitatieve argumenten gebruikt worden terwijl het eigenlijk om wat anders gaat. Chirurgische standby is al lang geen kwaliteitsissue meer. Meer PTCA centra betekent juist verbetering van de kwaliteit van cardiologische zorg in nederland. En ja, collega Rensing, dat betekent dat de bestaande centra wat minder PTCA procedures zullen uitvoeren en evenredig minder inkomsten zullen hebben. En dat doet pijn. Regionale samenwerking tussen verschillende centra met goede afspraken zou een goede oplossing kunnen zijn. In zo’n regionaal samenwerkingsverband is de locatie waar de interventiecardioloog de procedure uitvoert in wezen van ondergeschikt belang.
    Uiteraard moet ieder interventiecentrum aan toetsbare kwaliteitseisen voldoen. Die zijn door de NVVC vastgesteld. een hernieuwde discussie over deze eisen lijkt zinvol met uitkomstparameters van de interventie als belangrijkste criterium. De logistiek is daar in essentie ondergeschikt aan. Die discussie hoort thuis binnen de geledingen van de NVVC.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.