Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Commissie Hoekstra: Inspectie te laat in actie tegen neuroloog Twente

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kwam te laat in actie tegen de Twentse neuroloog Ernst Jansen Steur. Dat concludeert de commissie-Hoekstra in een rapport over het functioneren van de IGZ.
Commissie Hoekstra: Inspectie te laat in actie tegen neuroloog Twente

De commissie ontdekt vier fouten in de werkwijze van de IGZ. Allereerst kwam de inspectie pas in 2004 in actie, maar op 18 november 2003 had de inspectie naar aanleiding van de melding van de Centrum Apotheek in Enschede over door de neuroloog aan zichzelf uitgeschreven recepten een onderzoek in moeten stellen. Ten tweede heeft de inspectie geen aangifte gedaan van diefstal van medicijnen en vervalsen van recepten. Daarnaast had het disfunctioneren van de neuroloog aangekaart moeten worden op het niveau van hoofdinspecteur en inspecteur-generaal. Tot slot zijn de voorwaarden voor vertrek en werkhervatting niet goed genoeg in de gaten gehouden.

Informatievoorziening met horten en stoten

De fouten konden ontstaan doordat de informatievoorziening over het slechte functioneren van de neuroloog binnen de inspectie met horten en stoten verliep, zo stelt de commissie. Wat met de neuroloog werd afgesproken en hoe met deze afspraken werd omgesprongen drong niet door tot de leiding van de inspectie. Dat had wel gemoeten. Ook het functioneren wat betreft behandeling van individuele (anonieme) klachten van patiënten, hun familieleden of nabestaanden roept vragen op. De inspectie stelt zich hierbij te terughoudend op en moet hier ruimhartiger mee omgaan, aldus het onderzoek

Onderzoek naar IGZ-structuur

De commissie stelt voor dat er nog eens goed gekeken wordt naar de huidige structuur van de IGZ. “De huidige structuur van de organisatie is nog steeds een mengvorm van centralisatie en regionale verankering. Daarom stelt de commissie voor om de voor- en nadelen van volledige centralisatie en collocatie van alle onderdelen van de inspectie in het midden van het land te onderzoeken”, aldus het rapport.

Jansen Steur

De Twentse neuroloog heeft jarenlang verkeerde diagnoses gesteld. Zo zei hij regelmatig dat mensen nog maar kort te leven hadden, terwijl dat totaal niet aan de orde was. Hij schreef verkeerde medicijnen voor en had zelf een medicijnverslaving. Daarvoor stal hij receptpapier bij collega’s zodat hij zichzelf grote hoeveelheden kalmerende middelen kon voorschrijven. De neuroloog werd in 2004 door het Medisch Spectrum Twente op non-actief gezet wegens ernstig disfunctioneren. De man ging daarna weer in Duitsland als arts aan de slag. In 2009 sloegen gedupeerde Nederlandse patiënten alarm.

Inspectie onderschrijft onderzoek

De inspectie laat weten de feitelijke reconstructie in het rapport van de commissie Hoekstra te onderschrijven. “De feiten kloppen en zijn een verdieping van eerder onderzoek dat de IGZ zelf heeft verricht naar haar handelen indertijd en met de gegevens uit het rapport van de commissie Lemstra”, aldus Gerrit van der Wal, Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Omstreden neuroloog Twente toont berouw

Neuroloog Twente vervolgd voor mishandeling

Onderzoek naar optreden IGZ bij neuroloog MST

‘Omstreden neuroloog vervalste onderzoek’

Omstreden neuroloog werd vaker ontslagen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Ik heb vorig jaar al mijn reactie geven aan IGZ dat de inspecteur van de gezondheidzorg Herr kingma niet goed gehandeld heeft.Ikkijk er alleen maar na en doet niets en de medewerkers van het ziekenhuis hebben ook allemaal hun mondgehouden ook medirik. Dat noemt men elkaar afdekken. Al deze mensen moeten flink gestraft worden. De gevangenis in en een flinke boete en weg ermee. Ze hebben totaal geen normen en waarden alleen hun bankrekening telt. Wij als slachtoffer en nabestaanden hebben levenslang. Ja echt levenslang. Materieel en immaterieel wordt je gesloopt.Ach wat zielig voor die beroepsgroepen. Waarom moeten zij zoveel geld verdienen dat gaat tenkoste van de zorg en patienten.De zorg wordt alleen maar duurder en de topfuncionarissen krijgen steeds meer geld voor hun disfuncioneren.

  2. Lees alle reacties
  3. Was het niet zo dat de Inspectie werkt voor de veiligheid van de patiënten? Controleren en voorkomen dat er wanpraktijken ontstaan die mensenlevens kosten? En wordt de Inspectie niet betaald van het belastinggeld? Waarom is men toch zoooo voorzichtig met artsen, tijdelijke schorsing gedurende het onderzoek lijkt een logische zaak. De commissie-Hoekstra zou eigenlijk niet hoeven bestaan als de IGZ haar werk naar behoren deed en eerst kijkt naar de mogelijke schade voor patiënten en dan pas naar de eventuele schade voor de artsen. Lijkt me simpel. Een arts kan ‘in ere’ hersteld worden, een overleden of zwaar gehavende patiënt niet. Ik blijf al die zaken van ondeskundigheid, het slappe optreden van de IGZ en het Medisch Tuchtrecht een gevaar voor de patiënt vinden. Heel bizar,als je met mensenlevens speelt wordt je de hand vaak boven het hoofd gehouden en staat soms de doofpot al klaar; als je zonder licht fietst krijg je gewoon een boete van 30 euro….dit even ter vergelijking……

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.