Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Instituut voor kwaliteit gezondheidszorg

Nederland krijgt een Nationaal Kwaliteitsinstituut Gezondheidszorg. Het demissionaire kabinet heeft vrijdag ingestemd met de plannen van minister Klink van VWS voor het instituut dat de kwaliteit van de zorg moet vergroten en tegelijk moet voorkomen dat onnodig kosten worden gemaakt.
Instituut voor kwaliteit gezondheidszorg

De nieuwe organisatie moet de ontwikkeling van richtlijnen bevorderen en gaat resultaten over de zorg openbaar maken, bijvoorbeeld de sterftecijfers van ziekenhuizen of het percentage infecties na een operatie.

Veiligheid en doelmatigheid

Het instituut kan verder beoordelen of behandelingen wel veilig en doelmatig worden uitgevoerd. Nu worden die taken nog gedaan door onder meer de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het College voor Zorgverzekeringen, de Nederlandse Zorgautoriteit en de Regieraad.

Richtlijnen

Volgens het ministerie is er nog genoeg te verbeteren. Zo houden artsen zich niet altijd aan de richtlijnen voor bepaalde behandelingen en soms zijn die richtlijnen er ook nog niet. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

RIVM: ‘Grote verschillen in prijs en kwaliteit zorg’
'Veel verschil kwaliteit kankerbehandelingen'
Klink wil kwaliteitsorgaan Zichtbare Zorg privatiseren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 reacties

 • no-profile-image

  hopmarjanneke

  Goeiemorgen meneer Klink,

  En wat kost dat nou?

 • no-profile-image

  bonjovi

  we worden overstelpt door deze burocratie, ga zo door dan zien we door het bos de bomen niet meer!!!!????

 • no-profile-image

  De Jong

  Nee, als ik plannen goed lees, zie ik dat het kwaliteitsinstituut taken van andere organisaties gaan overnemen. De taken worden gebundeld en efficienter uitgevoerd. Goed plan! Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat lopen.

 • no-profile-image

  Gavi

  Gaan al die andere controleinstituten dan weg? Of is het gewoon weer een andere naam voor meer van hetzelfde....ik vraag het mij af.....

Of registreer u om te kunnen reageren.