Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Antonius Ziekenhuis wint Innovatie Award met software tegen maagbeschadiging

Het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord heeft op donderdag 3 juni de Farmacongres Innovatie Award 2010 gewonnen met software tegen maagbeschadiging door geneesmiddelen.
Antonius Ziekenhuis wint Innovatie Award met software tegen maagbeschadiging

“De jury roemde ons vanwege het tastbare resultaat dat ons project oplevert”, stelt Michiel Duyvendak, ziekenhuisapotheker en projectleider. “We voorkomen namelijk ziekenhuisopnames en geven daarmee aan dat we alles beredeneerd hebben vanuit het belang van patiënt. De Innovatie hoofdprijs is een bevestiging dat het ziekenhuis op innovatief gebied goed bezig is.”

Voorkomen maagbeschadiging

Het gaat om software waarmee we het risico op maagbeschadiging door geneesmiddelen voortijdig kunnen opsporen, legt Duyvendak uit. “Met die software beoordelen we de cliënten die in ons ziekenhuis- en apothekerssysteem ingeschreven worden. Hierbij hebben we een aantal medische variabelen in het programma ingevoerd die gerelateerd zijn aan een verhoogde kans op een maagbeschadiging. Op basis van ons digitale onderzoek kan de medicatie van patiënten worden aangepast. Op deze manier kan ziekenhuisopname door maagbeschadiging worden voorkomen.”

Kostenbesparend

Vooral patiënten die pijnmedicatie of bloedverdunners gebruiken, lopen risico op maagbeschadiging. Algemeen directeur Wouter van der Kam: “Als de medicatie niet op tijd wordt aangepast, kan dat leiden tot een maagbloeding wat in principe resulteert in een ziekenhuisopname. De kosten voor een dergelijke opname bedragen 4600 euro. Met de nieuwe opsporingsmethode worden de kosten teruggebracht tot dertig euro per patiënt per jaar. Het voorkomen van ziekenhuisopnames levert hierdoor dus ook een aanzienlijke kostenbesparing voor de maatschappij op.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Antonius gaat ontlasting filteren op medicijnresten
Kalbfleisch: 'Zonder marktwerking geen innovatie in de zorg'

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.