Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Artsen onderschatten gevaren pijnstillers’

Mark van Dorresteijn
Patiënten die veel pijnstillers slikken, lopen onnodig veel risico op ernstige maagklachten. Dat komt omdat artsen deze patiënten tegen de richtlijnen in geen medicijnen geven die hen daartegen beschermen. Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben dat ontdekt, zo meldt het ziekenhuis vandaag.
'Artsen onderschatten gevaren pijnstillers'

Volgens een richtlijn uit 2003 moeten patiënten die veel pijnstillers gebruiken wegens bijvoorbeeld artrose, ook medicijnen krijgen die de maag beschermen. Zij lopen een vier keer zo groot risico op onder meer een maagzweer of een maagperforatie dan mensen die geen pijnstillers slikken.

Vaker aanvullende medicijnen

Het Erasmus MC onderzocht ruim 50.000 mensen die een bepaald type pijnstiller slikken. Het gaat om middelen als ibuprofen, diclofenac en naxopren. In Nederland gebruiken jaarlijks ruim drie miljoen mensen deze pijnstillers. Uit de studie blijkt dat zes op de tien patiënten die aanvullende medicijnen zouden moeten slikken, die niet krijgen. Voordat de richtlijn van kracht werd, was dat aantal nog groter. In 1996 kreeg 93 procent van die groep patiënten geen maagbeschermers.

Richtlijn onvoldoende bekend

Volgens onderzoeker Ernst Kuipers is de richtlijn mogelijk nog onvoldoende bekend bij artsen. Ook kan het zijn dat artsen zich onvoldoende bewust zijn van het risico dat hun patiënten lopen op ernstige maagklachten, waaraan zij zelfs kunnen overlijden. Kuipers ziet een grote rol weggelegd voor apothekers bij de juiste uitvoering van de richtlijn. Zij zouden dan moeten controleren of patiënten die pijnstillers gebruiken die tot een verhoogd risico leiden, ook met maagbeschermende middelen worden behandeld. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Atrium MC neemt medicijnrobot in gebruik

Vaak verkeerde medicijnen bij ontslag ziekenhuis

Arts negeert waarschuwing bij uitschrijven medicijn

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Bekendheid met richtlijnen en handelen naar richtlijnen zijn twee verschillende zaken. In Zuidoost Brabant liep in 2008/2009 een regionaal transmuraal project farmacoketenontwikkeling bij maagklachten. Vertaling van de richtlijnen naar regionale afspraken en implementatie daarvan door middel van scholing en actief benaderen van FTO-groepen leidde ertoe dat maagprotectie bij risicopatiënten, waaronder mensen die chronisch NSAID’s gebruiken, fors toenam. In de regio krijgen inmiddels 8 van de 10 mensen die dit nodig hebben, aanvullende medicatie ter voorkoming van maagklachten. Implementatie van richtlijnen is dus essentieel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.