Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Provincies willen professionals Organon overnemen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De provincies Utrecht, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland vrezen dat door het voorgenomen massaontslag bij Organon in Oss veel hoogwaardige werkgelegenheid verloren gaat.
Provincies willen professionals Organon overnemen

Massaontslag

Eind vorige week boden deze provincies aan om te kijken hoe de hooggekwalificeerde onderzoekers die hun baan verliezen, op andere plaatsen in het land aan de slag geholpen kunnen worden, zodat hun kennis behouden blijft voor Nederland. Hiervoor gaan de provincies in overleg met het Rijk, de provincie Noord-Brabant, het bedrijfsleven en instellingen op het gebied van life sciences. Organon heeft hoogwaardige en specifieke kennis op het gebied van gezondheid voor vrouwen ontwikkeld. Het Amerikaanse bedrijf MSD dat Organon heeft overgenomen, wil 2175 van de 4500 werknemers in Oss ontslaan.

Kostenpost

Volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) heeft het bedrijf door de jaren heen bewezen op een meer dan gemiddeld niveau de pijplijn voor innovatieve producten goed gevuld te houden. De KNMP vindt het dramatisch dat MSD de afdeling die zich in Oss bezighoudt met onder meer anticonceptie, vruchtbaarheidsbehandelingen en overgangsklachten naar de Verenigde Staten verplaatst. KNMP-voorzitter Jan Smits: ”In Nederland is een klimaat ontstaan waarin geneesmiddelen uitsluitend als kostenpost worden gezien. Het is niet verwonderlijk dat MSD in zo’n klimaat niet voor Nederland kiest.”

Flexpool

Een van de mogelijkheden om de kennis van de ontslagen werknemers voor Nederland te behouden, is bijvoorbeeld het vormen van een flexpool. Ook de kenniswerkersregeling zoals de ministeries van Sociale Zaken en Economische Zaken die hebben gehanteerd bij de bestrijding van de economische crisis zou een bijdrage kunnen leveren.

Hard nodig

Tegen de economische trend in vertoont de zogeheten ‘life sciences’-sector een grote groei. Onder ‘life sciences’ wordt een grote verzameling vakgebieden verstaan, waaronder biochemie, genetica en geneeskunde. De verwachting is dat de groei in deze sector de komende jaren doorzet. Daarom zullen er veel nieuwe kenniswerkers nodig zijn. “De mensen die nu in Oss op straat komen te staan, zijn hard nodig om de kenniseconomie in Nederland te waarborgen”, zegt gedeputeerde Asje van Dijk van de provincie Zuid-Holland. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

1 REACTIE

  1. de initiatieven om de kennis en ervaring van de medewerkers van MSD/Organon voor Nederland te behouden zijn lovenswaardig. maar we moeten ons daarbij realiseren dat het bedrijf hun productiemiddelen en patenten, waarin vele jaren is geïnvesteerd, meeneemt; de vraag is wat al die bekwame mensen zonder deze kunnen.
    een heel andere vraag is wat de gevolgen voor de verdere ontwikkeling van de producten van Organon zijn, nu die wordt overgebracht naar een land dat traditioneel anders kijkt naar gezondheid voor vrouwen, zwangerschap(sonderbreking) en dergelijke, dan West-Europa. en dat ten aanzien van patenten, ook in de life sciences, een veel hardere benadering kent dan wij. de beschikbaarheid van de ontwikkelde middelen voor het arme deel van de wereldbevolking kon hiervan wel eens te lijden hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.