Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zeeuwse ziekenhuizen vechten om hartdotters

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Cardiologen van ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen willen een polikliniek beginnen aan de overkant van de Westerschelde. Vanuit Middelburg willen zij patiënten trekken voor het hartdottercentrum. Dit meldt de Provinciale Zeeuwse Courant.
Zeeuwse ziekenhuizen vechten om hartdotters

Saillant detail: de cardiologen willen een pand kopen op hetzelfde bedrijventerrein waar de nieuwbouw van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) met locaties in Goes en Vlissingen moet verrijzen.

Geen concurrentie

Vorige week nam de Tweede Kamer nog een motie aan waarin zij stellen dat de twee Zeeuwse ziekenhuizen moeten samenwerken in plaats van de concurrentie met elkaar aan te gaan. Eén hartdottercentrum voor een provincie met 300.000 inwoners vindt de Kamer meer dan genoeg.

Negatief

Ziekenhuis ZorgSaam heeft al een dottervergunning in de wacht gesleept, ADRZ wacht nog op honorering van de aanvraag. In maart adviseerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg om het ziekenhuis in Goes geen vergunning te geven voor de oprichting van een hartdottercentrum. Beide ziekenhuizen willen een eigen dottercentrum en om voldoende patiënten te kunnen trekken werkt ADRZ samen met het academisch ziekenhuis in Antwerpen en ZorgSaam met het hartcentrum in Gent. De Zeeuwse bestuursvoorzitters hebben elk hun eigen visie op de manier waarop ze met elkaar zouden kunnen samenwerken.

Ook in Goes

“Een prachtig idee”, vindt bestuursvoorzitter Pieter Vierhout van het ADRZ . “We hebben in Zeeland twee locaties waar we kunnen dotteren, dus we kunnen het werk verdelen. Ik denk dat geen van de twee ziekenhuizen alleen kan hartdotteren. Ons ziekenhuis heeft al de spullen en de mensen, we wachten de definitieve beslissing over de vergunning af.”

In Terneuzen

ZorgSaam heeft nu een dottervergunning en een dottercentrum waarin 2,5 miljoen euro is geïnvesteerd. Bestuursvoorzitter Paul Rademacher wil samenwerken, maar dan wel in Terneuzen. Interventiecardiologen van ZorgSaam hebben al vijftien jaar ervaring in hartdotteren door hun samenwerkingsovereenkomst met België. “Wij zitten het dichtst bij een groot hartcentrum, Gent ligt op 40 kilometer hier vandaan.” Verdelen van het werk over twee locaties in Zeeland vindt Rademacher geen goed idee. “Twee admiraals op één schip, dat gaat niet lukken.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. het is toch te gek voor woorden om te vechten om de mensen met die last hebben van hun hart om die soort mensen te dotteren deze vindt ik niet tercht.mijn mening is laten ze maar eerst voor zorgen dat alle ziekenhuizen schoon en goed schoon zijn. zelf heb ik ook in een ziekenhuizen gewerkt daar werdt toender tijd beter schoon gemaakt als nu in tegenwoordige tijd zoals nu wordt het meer droog gewerkt en dat kan helemaal niet wij deden alles nat kropen zelfs onder bed door en 1 maal in de week gingen de bedden van de plaats,maar toen waren de meisje´s voor vast op de afdeling dat is nu er niet meer bij toen zag het er beter uit als nu. je hoort nu alleen maar over bacterie.als je het aan mij zou laten doen dan ging, ik terug naar het oude toe denk hier maar eens flink over na ik heb regelmatig in ziekenhuis gelegen vandaar dat ik deze zelf heb gezien deze is gewoonweg schandalig hoe zij er mee omgaan!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.