Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VWS gaat stage lopen in de zorg

Medewerkers van het ministerie van VWS gaan drie dagen per jaar verplicht stage lopen ‘in het veld’. Hiertoe heeft senior beleidsmedewerker Marieke Pronk van VWS een oproep gedaan op LinkedIn. Pronk is medeorganisator van de stages.
VWS gaat stage lopen in de zorg

VWS wil dat de medewerkers vaker de deur uit gaan om te leren van de zorgpraktijk. De initiatiefnemers van ‘VWS op stage!’ stellen dat drie dagen stage lopen meer oplevert dan drie dagen achter het bureau zitten.

Zorginstellingen

Vakblad Skipr meldt dat het de bedoeling is dat medewerkers zelf op zoek gaan naar een stage die bij hun leerdoel aansluit. Dit zal veelal plaatsvinden bij zorginstellingen, maar ook bedrijven in andere sectoren zijn denkbaar. De stage moet vooral niet van bovenaf worden opgelegd. Het initiatief ligt bij de medewerkers zelf; zij moeten bedenken met welk doel zij op stage gaan. Zo hoopt het ministerie te voorkomen dat het stagelopen een ‘bureaucratisch gedrocht’ wordt.

Stage

Organisaties die een stageplek beschikbaar hebben voor VWS-medewerkers kunnen zich aanmelden bij de LinkedIn-groep ‘VWS op stage!’. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Stagefonds Zorg veelvuldig gebruikt
Meer stageplaatsen voor doktersassistenten
Stagefonds Zorg deze week van start
Extra stageplekken in Groningen en Drenthe

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 reacties

 • no-profile-image

  Kees

  Even een nuance of kritische noot bij administratievebelasting van zorgprofessionals. Het is inderdaad zo dat er veel administratie is. Het kan vereenvoudigd worden en met ICT worden verminderd. Maar administatie heeft ook nut! Zorgprofessionals zien dat niet direct en ervaren het daarom als onnodig werk. Goede registratie levert informatie op van onschatbare waarde. Als je bijvoorbeeld goede geneesmiddelen registratie hebt kan je kijken naar werkzaamheid, etc. Beetje off-topic excuus

 • no-profile-image

  l.hanrath

  goed initiatief, dat m.i.uitgebreid zou kunnen worden met stageplaats bij het CAK, waardoor ook de administratieve konsekwenties van zorg kunnen worden ervaren, mogelijk zelfs door de VWS-medewerker kunnen worden verbeterd.
  Nu is dit stuk van de "zorg"voor de clienten meer belasting dan ontlasting!!

 • no-profile-image

  Nan Besseler

  Prima initiatief. Wel op de 'gebruikelijke'wijze proberen om een stageplaats te bemachtigen, bijv. als mbo-er via www.stagemarkt.nl

 • no-profile-image

  tjark reininga

  stages kunnen bijdragen aan meer begrip op het ministerie voor de omstandigheden op de werkvloer. of een snuffelstage van drie dagen daarvoor voldoende is moet worden afgewacht, het risico is toch dat het stage het karakter krijgt van een werkbezoek.

  maar het is een goed begin. en het zal zeker bijdragen aan de communicatie tussen het ministerie en het veld.

 • no-profile-image

  Mw. de Groot

  Ja, inderdaad goed initiatief. We krijgen al af en toe VWSers over de vloer. Dit mag absoluut worden aangemoedigd.

 • no-profile-image

  Bert

  Goede zaak! Over het algemeen is het contact met het ministerie goed. Ik denk door meer aandacht hier om te vestigen de aansluiting tussen beleid en praktijk wordt verbeterd.

Of registreer u om te kunnen reageren.