Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Agis wil één academisch traumacentrum in Amsterdam

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgverzekeraar Agis wil dat in Amsterdam één academisch centrum komt voor de complexe traumazorg. Dat zegt Herman Flens, accountmanager zorginkoop van Agis, in een interview dat vandaag in Zorgvisie nieuwsbrief 37 verschijnt. Nu doen AMC en VUmc de complexe traumazorg nog allebei.
Agis wil één academisch traumacentrum in Amsterdam

Agis wil in eerste instantie de spoedeisende hulp (SEH) in Amsterdam gaan concentreren in vier ziekenhuizen. Het doel is zo de kwaliteit te verbeteren. “De opvolging van de zorg is niet in alle ziekenhuizen goed. Als patiënten alsnog naar een ander ziekenhuis moeten, is dat kostbaar tijdverlies”, stelt Flens.

Eén academisch traumacentrum

Bovendien kan de hoofdstad, waar momenteel nog acht ziekenhuizen een SEH hebben, volgens Flens toe met vier SEH’s: de twee topklinische ziekenhuizen, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Oost en het Sint Lucas Andreas in West, en in de twee academische ziekenhuizen AMC en VUmc. “Maar eigenlijk moet je een stap verder gaan. De echte traumazorg zou naar één academisch centrum moeten gaan.”

Bloedingen naar AMC

Op de vraag hoe Agis dan gaat kiezen tussen het AMC en het VUmc antwoordt Flens: “Agis gaat kijken wie de traumazorg het beste kan doen. Maar het is nog beter als de ziekenhuizen dat onderling afspreken. Bij de neurochirurgie is al afgesproken dat de bloedingen naar het AMC gaan en de solide tumoren naar VUmc.”

Integreren SEH en HAP

Flens ziet het indelen van de SEH’s in zwaarte pas als sluitstuk van een lang traject. “Als we nu abrupt SEH’s sluiten, krijgen we oorlog met de ziekenhuizen die geen SEH meer krijgen. Dat is veel te rigoureus. Als eerste stap zou je SEH’s moeten integreren met de huisartsenposten (HAP).”

Specialisatie onafwendbaar

Zonder SEH zijn ziekenhuizen geen volwaardige algemene ziekenhuizen meer. Die ziekenhuizen moeten zich volgens Flens omvormen tot centra voor dagopnamen of klinieken voor specifieke aandoeningen, zoals liesbreuken, spataderen of staar. “Die planbare operaties moeten de vier ziekenhuizen met een zwaar kaliber SEH dus aan hen overlaten. Het is onafwendbaar dat ziekenhuizen zich gaan specialiseren en de zorg onderling op elkaar afstemmen. Wij organiseren in het najaar een bijeenkomst voor alle zorginstellingen om deze problematiek te bespreken.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Klink wil SEH-budget overhevelen naar huisartsen

Huisartsen willen integratie met SEH van ziekenhuizen

Menselijk falen oorzaak onveiligheid SEH

Zorgvisie Magazine

In het oktobernummer van Zorgvisie Magazine verschijnt een achtergrondartikel over het terugdringen van het aantal ziekenhuizen met een SEH in Nederland. Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Mee eens. Dit heeft wel gevolgen voor de financiering van de zorg. Momenteel verdienen de gespecialiseerde klinieken met eenvoudige dagchirurgie een goede boterham. Ik gun iedereen het zijne, maar hoog complexe zorg met langdurige opnames in de grotere ziekenhuizen is momenteel gewoon niet kostendekkend.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.