Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Extra controle gezondheid asielzoekers met checklist

Medewerkers van asielzoekerscentra gaan aan de hand van een checklist controleren of zieke asielzoekers dringend een dokter nodig hebben. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie donderdag gezegd tijdens overleg met de Tweede Kamer.
Extra controle gezondheid asielzoekers met checklist

De checklist wordt ook al in gevangenissen gebruikt als er geen arts in de buurt is. Sinds vorig jaar hebben asielzoekerscentra geen eigen artsen en verpleegkundigen meer in huis. Asielzoekers moeten zelf naar de huisarts stappen, eventueel met hulp van medewerkers van het asielzoekerscentrum. De minister zei dat de lijst goed aansluit bij de werkwijze in asielzoekerscentra.

Wens om checklist

GroenLinks had om gebruik van de checklist gevraagd na de dood van een 42-jarige zwangere Somalische vrouw, eind juni, in het asielzoekerscentrum in Leersum. Het Openbaar Ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben een onderzoek naar het sterfgeval ingesteld. De inspectie was al van plan de opzet van de medische zorg voor asielzoekers onder de loep te nemen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Meer complicaties bij zwangere asielzoekers
Inspectie onderzoekt zorg asielzoekerscentra

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Rianne

  Carla ik begrijp goed wat je bedoeld....het lijkt er op dat asielzoekers als een baby beschermd worden.Dat zij in het verleden een eigen arts en verpleegkundige hadden was al van het zotte....wie zal dat betalen? Veel mensen vergeten dat zij hierdoor voor alles MEER moeten betalen.

 • no-profile-image

  Ricardo

  Carla, je hanteert een negatieve insteek, waarom? Door deze checklist kan onnodig bezoek aan een arts worden voorkomen waardoor deze meer tijd heeft voor andere (spoed)patiënten.

 • no-profile-image

  Carla

  Sinds wanneer zijn asielzoekers meer dan anderen?
  Wij consulteren in geval van een probleem toch ook gewoon de huisarts?

Of registreer u om te kunnen reageren.