Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

IGZ: Kwaliteit thuiszorg moet beter

Mark van Dorresteijn
Thuiszorgorganisaties die huishoudelijke hulp aanbieden, moeten betere afspraken maken over onder meer de deskundigheid van personeel en de vervanging van medewerkers bij ziekte of vakantie. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag in een rapport.
IGZ: Kwaliteit thuiszorg moet beter

De IGZ stelt verder dat thuiszorgaanbieders die huishoudelijke hulp uitbesteden, vaak onvoldoende toezicht houden op het werk dat de onderaannemer levert. De inspectie heeft onderzoek gedaan naar de werkwijze van ongeveer 370 thuiszorgorganisaties. De meesten hebben wel aandacht voor kwaliteit, aldus het rapport.

Wmo

Ruim 300.000 mensen maken gebruik van huishoudelijke hulp in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het is volgens de IGZ van belang dat die hulp goed geregeld is, omdat mensen dan langer zelfstandig kunnen wonen en geen gebruik hoeven te maken van andere, vaak duurdere voorzieningen.

Gemeenten

De inspectie constateert ook dat het toezicht door de gemeenten, die belast zijn met de uitvoering van de Wmo, nog voor verbetering vatbaar is. De gemeenten zouden bij de aanbesteding van de huishoudelijke hulp meer kwaliteitseisen moeten stellen, aldus de IGZ. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Rapport IGZ: Betere kwaliteitsafspraken nodig voor hulp bij het huishouden (PDF)

Lees ook:

Financiële problemen Cordaan Thuiszorg voorbij

Thuiszorg Emile begeleidt cliënt via twitter

Bezuinigingen op de Wmo komen vooral uit het pgb

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

2 REACTIES

  1. Helemaal eens met bovenstaand verhaal. Het IGZ zou de gemeenten en werkgevers eens moeten aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Er wordt tegen een zo laag moeglijk bedrag hulp ingekocht. Daarbij wordt voorbij gegaan aan de belangen en behoeften van de cliënt als wel aan die van de medewerker. Huishoudijk verzorgenden werken nu vaak onder zeer zware omstandigheden bij cliënten. We komen steeds meer bij mensen over de vloer waar een drugs-, alcohol-, psygisch- en noem zo maar op problematiek is.
    Hierop wordt ons geen scholing aangeboden, want daar is geen geld voor. Het IGZ zou gemeenten moeten wijzen op hen zorgplicht. Zowel voor clënten als voor medewerkers!
    Het zou goed zijn als Zorgvisie hier eens een artikel aan zou wijden!

  2. Lees alle reacties
  3. ten 1e moeten de gemeentes eens achter de voordeur kijken wat er werkelijk speelt en wat mensen echt nodig hebben.
    2e ze nemen de mensen ongezien uren hulp af
    3e de medewerkers moeten dus meer doen in minder tijd wat vaak ten koste gaat van de kwaliteit
    Ik vraag me af waar het geld blijft dat aan uren bij de mensen word weggehaald of dat weer in de zorg besteed word

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.