Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Thebe serveert oud voedsel

Bij een locatie van zorgorganisatie Thebe in Goirle hebben dementerende bewoners lange tijd voedsel te eten gekregen dat over de houdbaarheidsdatum was. Een dochter van een bewoner trekt hierover in dagblad De Telegraaf aan de bel.
Thebe serveert oud voedsel

Verpleegtehuis Sint Elisabeth in Goirle geeft toe dat dementerende bewoners lange tijd voedsel kregen dat ver over de houdbaarheidsdatum heen was. Het zorgcentrum zegt dat naar aanleiding van klachten van de dochter van een van de bewoners. “Ik ben meerdere malen spullen tegengekomen van vorig jaar. Zelfs eieren uit 2009”, zegt Monique van Loon in de krant. “Telkens als ik mijn dementerende moeder opzocht, liep ik er weer tegenaan. Kasten vol oud voedsel, van pindakaas tot jam, maar ook verse producten die tot ergens in augustus goed waren. Ik heb het steeds gemeld, maar werd met een kluitje in het riet gestuurd. Op een bepaald moment verboden verpleegkundigen mij in de kasten en de koelkast te komen. Maar in totaal had ik al vier vuilniszakken met over-datumproducten weggehaald.”

Protocollen

Thebe belooft beterschap. Directeur Peter Princen van verpleeghuis Elisabeth zegt: “Helaas klopt het dat er onlangs in een kast bij het Sint Elisabeth etenswaren voor de broodmaaltijd zijn aangetroffen die over de houdbaarheidsdatum waren. Dat betreur ik ten zeerste. Zodra dit geconstateerd is, zijn maatregelen getroffen om dit in de toekomst te voorkomen.”

Maatregelen

De maatregelen bestaan uit een intensivering van de periodieke controle op voorraadkasten, het merken van etenswaren en een aftekenlijst. Princen benadrukt verder dat op het moment dat voedsel wordt verstrekt aan cliënten er vanaf nu altijd nog een extra controle plaatsvindt, zodat cliënten geen levensmiddelen ontvangen die over de houdbaarheidsdatum heen zijn. “De medewerkers van Sint Elisabeth zetten zich dag en nacht in om goede zorg aan onze cliënten te garanderen. Het is duidelijk dat deze producten niet in de kast hadden mogen staan en we zien er scherp op toe dat dit in de toekomst ook niet meer gebeurt.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Thuiszorgorganisatie Thebe neemt ziekenhuiskeuken

Thebe verliest rechtszaak tegen Tilburg

Thebe moet tien miljoen bezuinigen

Wijngaards nieuwe directeur bij Thebe

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. voedsel waarbij de houdbaarheidsdatum is verstreken hoeft niet bedorven te zijn, heel veel producten zijn na een jaar nog niet eens bedorven. Zo`n huis krijgt meteen een slechte naam maar misschien is er niets gebeurd. Als trouwens deze wet er niet was dan hielden veel mensen en ook in de zorg dus geld over want er wordt veel weggegooid dat zg over de datum is maar waar niks meis mee is. Ik heb het vermoeden dat deze regel ook om het geld gaat want als mensen dan snel weggooien en nieuw kopen dan zijn daar dus al weer de verdiensten voor de bedrijven. Dit gaat niet alleen om de gezondheid van de mens net zoals die zogenaamde keurmerken op de producten, deze worden ook betaald door de bedrijven die er reclame mee maken want producten waarop dit keurmerk niet staat zijn soms zelfs gezonder. Het is vaak een kwestie van geld.

  3. De kop van het artikel is op zijn minst misleidend en mogelijk zelfs gelogen. En als het de producenten zijn geweest (zie twee reacties eerder) die n.a.v. hun tests de houdbaarheidsdatum hebben mogen bepalen, dan weet ik wel welk belang zij daarbij voorop hebben gesteld!

  4. Zodra iemand als privepersoon besluit de THT datum niet als uitgangspunt te hanteren is dat zijn/haar keus. Zodra je verantwoordelijk bent voor de gezondheid van anderen moet je de THT datum hanteren als uitgangsdatum voor de houdbaarheid van het product. Producenten hebben middels tests vastgesteld tot welk moment na productie een product nog veilig en volgens geschikte kwaliteitseisen geconsumeerd mag/kan worden. Daarbij komt dat hier sprake is van een gevoelige groep consumenten waarbij dus geen onnodige risico’s genomen mogen worden. Dat het voedsel niet bedorven is zodra de THT is verstreken is correct, echter bederf is niet altijd direct waar te nemen. Proffesionele organisaties die verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van hun clienten hebben zich gewoon te houden aan de geldende hygienewetgeving.

  5. Wat een onzin om eten weg te gooien als het over de houdbaarheidsdatum is. Die datum is niet het uitgangspunt maar of etenswaren nog goed zijn. Bv. pindakaas en jam zijn veel langer houdbaar dan de houdbaarheidsdatum. Die mevrouw die al dat eten heeft weggegooit heeft onnodig belastinggeld verkwist.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.