Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VUmc zet speurhond in tegen bacterie

Mark van Dorresteijn
Het VU Medisch Centrum (VUmc) gaat speurhond Cliff inzetten in de strijd tegen ziekenhuisbacterie. Dat meldt het ziekenhuis.
VUmc zet speurhond in tegen bacterie

De bacterie kan ernstige diarree veroorzaken bij patiënten. De twaalfjarige beagle is getraind om patiënten op te sporen die met de bacterie zijn besmet, zodat die kunnen worden geïsoleerd voor de ziekte zich verder verspreidt.

Geur darmbacterie

Het idee om een speurhond op te leiden en in te zetten, is afkomstig van hoogleraar interne geneeskunde Yvo Smolders. “Tijdens een grote visite vroegen we ons af of een patiënt clostridium had en een verpleegkundige merkte op dat het wel zo rook.” De arts bedacht dat als een mens de aanwezigheid van de darmbacterie kan ruiken, een hond dat nog beter en vooral eerder zou moeten kunnen.

Inzet van de hond

Een woordvoerder van het ziekenhuis laat weten dat de hond niet dagelijks over de afdelingen zal lopen, maar vooral ingezet gaat worden bij de uitbraak van de bacterie. “Door de inzet van de hond kunnen we snel mensen scheiden en isoleren.” Ook stelt de woordvoerder dat de inzet van de hond niet gevaarlijk is voor de gezondheid van de patiënten. “We gaan van tevoren goed na of patiënten allergisch zijn. Bovendien controleert de hond enkel de kamer en komt niet in aanraking met de patiënt zelf.”

Snuffelstage

De afgelopen maanden hebben internist Marije Bomers en hondendeskundige Hotsche Luik hard getraind met Cliff. De hond is al een paar keer op de afdeling interne geneeskunde van het VUmc op ‘snuffelstage’ geweest. Tot nu toe wist hij daar negentig procent van de besmette patiënten op te sporen. In twee gevallen sloeg hij aan terwijl de laboratoriumtest negatief was. “Maar wie weet heeft de hond gelijk, want de laboratoriumtest is niet honderd procent betrouwbaar”, aldus Bomers.

In een snuif

Het is de bedoeling dat ook andere zorginstellingen op termijn van Cliffs diensten gebruik kunnen maken. “Cliff werkt sneller dan een laboratorium”, stelt Bomers. “De laboratoriumtest duurt niet zo lang, maar in de praktijk ben je vaak een dag verder voordat je de uitslag hebt. En is de uitslag dubieus, dan gaat er nog een dag of drie voor de kweek overheen, voor je weet of iemand is besmet. Cliff signaleert de bacterie in een snuif.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Hoe krijgt een driepotige hond dat voor elkaar?

Robotbabyzeehond in Westfriesgasthuis

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Leuk een hondje die dit opspoort, nu wordt er iets gevonden en wordt er weer chemisch gereinigd wat niets echt oplost.Waarom pakken wij niet de bron aan. Alle zorginstellingen werken volgens de WIP “richtlijnen” (chemisch reinigen) terwijl de WIP en iedere ziekenhuis hygiënist weet dat alle bacteriën resistent zijn geworden en hierdoor jaarlijks veel mensen door besmetting overlijden en zorgverzekeraars en zorginstellingen miljoenen aan kosten hierbij krijgen opgedragen. Ik werk voor Smart Materials & More en wij leveren als enige wereldwijd een echt microbiologisch middel dat resistentie wegneemt van de volgende bacteriën: risico op coliformen -50% / risico op S.aureus(MRSA) -80% / risico op Clostridum-90%. Deze middelen zijn Biologisch en Milieu vriendelijk voor haar omgeving. Heeft u interesse in meer informatie mag u mij mailen gbarg@smart-mm.com
    Met vriendelijke groet,
    http://www.smart-mm.com

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.